Veres János újabb támogatóját vádolják adócsalással

Újabb, Veres János pénzügyminisztert támogató politikus ellen folyik eljárás adócsalás miatt. A Magyar Nemzet Online megtudta: Pénzes Sándor kislétai polgármester mint elsőrendű vádlott ellen folyó ügyben már több tárgyalás is volt. Pénzes a 2006-os kampányban Veres támogatására buzdította a Kislétán élőket.

MNO
2007. 12. 04. 14:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatban van a bírósági eljárás a 2006-os országgyűlési választásokon Veres János pénzügyminisztert támogató Pénzes Sándor ellen – tudta meg az MNO a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon. A Pénzes Sándor elleni vádemelésről a Magyar Nemzet januárban számolt be. A lap akkor megírta, hogy Pénzest a Nyíregyházi Városi Ügyészség vádiratában 5 rendbeli, az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntettével és három rendbeli folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségével vádolja.

A vádirat szerint Pénzes Sándor az irányítása alatt álló Kft. nevében 1999. harmadik negyedévétől 2001. negyedik negyedévéig terjedő időszakban benyújtott negyedéves áfa-bevallásaiban több, valótlan tartalmú számla általános forgalmi adó (áfa) tartalmát figyelembe véve az állami adóbevételt 18 millió 295 ezer forinttal csökkentette jogosulatlanul. Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott Pénzes különböző budapesti székhelyű építőipari vállalkozások és építési vállalkozók nevében kiállított, olyan számlákat szerzett be, amelyek mögött valós gazdasági esemény nem húzódott meg. Magyarul: ezek fiktív számlák voltak. A vádirat szerint Pénzes Sándor a számlák áfával csökkentett összegét, mint a vállalkozása árbevételét csökkentő, kifizetett szolgáltatás ellenértéket cége éves nettó árbevételének ármegállapítása során költségnövelő tételként figyelembe vette, és ezzel a Kft. társasági adóalapját és a fizetendő társasági adóját jogosulatlanul csökkentette.

Szocialista szálak

Pénzes Sándor egyébként Kisléta szocialista kötődésű, független polgármestere. Az adócsalással megvádolt politikus ezen túl Veres János pénzügyminisztert támogatta a 2006-os kampányban. Kisléta első embere az MSZP kampánylapjában, az országgyűlési képviselő-választások idején terjesztett Bal-Toll című kiadványban arra szólította fel az általa vezetett település polgárait, hogy szavazzanak Veres Jánosra, az MSZP jelöltjére. A propagandanyomtatványban egy fotót is közölnek, amelyen Veres széles mosollyal áll kéz a kézben a kislétai polgármesterrel, aki a képaláírásban köszöni meg a pénzügyminiszternek az „elmúlt évek korrekt együttműködését”, és azt kívánja a szocialista politikusnak, hogy továbbra is kormányzati feladatokat lásson el „a térség érdekében”.

Nem Pénzes az első szabolcsi politikus, aki adócsalás gyanújába keveredett Veres támogatói közül. Ismert: Kabai Károly nyírbogáti színesfém-kereskedőt ez év elején jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Kabai azonban nem vonult be a börtönbe, először mindenféle egészségügyi problémákra hivatkozott, majd egyszerűen eltűnt. Később a Hír Televízió találta meg Kabait a bezárásra ítélt OPNI-ban.

Pénzes Sándor ügyében a bíróság legutóbb november 26-án tartott tárgyalást, legközelebb december 14-én foglalkoznak vele újra.

(MNO, MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.