időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

45 millió forintos kárt okozott egy fővárosi betörőbanda

MNO
2008.09.30. 14:17

Másfél év alatt az ország 35 településén 121 lakásba tört be egy fővárosi bűnözői csoport, az elkövetők csaknem 45 millió forintos kárt okoztak – közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) osztályvezetője kedden Szolnokon.

Mihály Csaba rendőr őrnagy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészséggel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a bűnözők egy részét 2007 februárjában a Sárvári Rendőrkapitányság munkatársai, míg a banda további tagjait nem sokkal az előtt a Szolnok megyei nyomozók fogták el. Miután kiderült róluk, hogy az ország szinte egész területén törtek fel lakásokat, az ügy a Nemzeti Nyomozó Irodához került. Az NNI szintén csaknem másfél évig folytatta a nyomozást, amíg a 121 betörés elkövetését egyértelműen rá tudta bizonyítani a gyanúsítottakra – tette hozzá.

Az elkövetők napi, heti rendszerességgel jelentek meg egy-egy vidéki településen vagy valamelyik fővárosi kerületben, ahol szinte kizárólag a délelőtti órákban, többségében kisebb társasházak lakásaiba törtek be. A házakba szórólapok vagy reklámkiadványok terjesztésének ellenőrzésére hivatkozva jutottak be, majd miután meggyőződtek róla, hogy a kiszemelt lakásban nem tartózkodik senki, az ajtót többi között hengerzártöréssel nyitották ki. A helyszínekről készpénzt, ékszereket, kisebb méretű műszaki cikkeket, illatszereket és ruházati cikkeket tulajdonítottak el. Ahol lehetett, az ajtót visszazárták, hogy a tulajdonos ne fogjon gyanút.

Mihály tájékoztatása szerint a betörés minden fázisát más-más végezte, a csoportnak így volt megfigyelő, zárnyitó, a lakásban kutató tagja és gépkocsivezető is készenlétben állt. Mint elmondta, a betöréses lopások száma alapján az utóbbi idők egyik legnagyobb bűncselekmény-sorozatára derült fény. Az elkövetők nem megélhetési bűnözők. Balázsné Busku Terézia, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség szóvivője elmondta: az ügy azért került Szolnokra, mert elsőként ebben a városban gyanúsították meg az egyik betörőt. A legnagyobb kárral járó betörés is Szolnokon történt, egy lakást kétmillió forint értékben fosztottak ki. Az NNI vádemelési javaslata alapján a Szolnoki Városi Ügyészség szeptemberben öt férfi és három nő ellen emelt vádat, közülük öten előzetes letartóztatásban vannak.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.