időjárás 13°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Gödörben az euróövezeti beszerzőmenedzser-mutatók

MNO
2008.10.24. 09:40

Az euróövezeti szolgáltatások Reuters-kezelte beszerzőmenedzser-mutatója októberben 46,9 pontra, 2001. október óta a legalacsonyabbra csökkent a szeptemberi 48,4 pontról, a visszaesés gyorsulását jelezve hónapról hónapra, a pénteken megjelent előzetes becslés szerint.

Az elemzők 47,0 pontra számítottak októberről. Hasonlóan alakult a feldolgozóipari mutató is: az előzetes becslés szerint 41,3 pontra, a felmérés tizenegy éves történetében a legalacsonyabbra esett a szeptemberi 45,0 pontról. Az elemzők 44,0 pontra számítottak októberről.

Októberben mindkét mutató ötödik hónapja van 50 pont alatt, vagyis ötödik hónapja jelzi a teljesítmény romlását az előző hónaphoz képest. Októberben a fő mutatókat elsősorban a megrendelések nagy visszaesése vetette vissza. A bekerülési és a termelői-kibocsátási árak inflációja viszonylag erős maradt, habár lassult szeptemberhez képest. Főleg a feldolgozóipar számára lassult a bekerülési árak inflációja, a termelői árak emelkedése csak kisebb ütemben fékeződött.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.