időjárás 18°C Malvin 2022. október 1.
logo

Strauss-Kahn magyar kapcsolata belezavart a válságkezelésbe

MNO
2008.10.21. 17:25

Az „IMF-affér” – a Nemzetközi Valutaalap főigazgatójának szerelmi viszonya egy magyar beosztottjával – jelentősen bezavar azokba az erőfeszítésekbe, amelyekkel az IMF kezelni igyekszik a nemzetközi pénzügyi válságot – írta a keddi The Wall Street Journal.

Az IMF vezetője bocsánatot kért feleségétől és a szervezet dolgozóitól, amiért idén év elején titokban szerelmi viszonya volt egy beosztottjával, a magyar Nagy Piroskával. Belső vizsgálat indult a főigazgató ellen: nem élt-e vissza hivatali hatalmával, nem juttatta-e jogtalan előnyökhöz szeretőjét.

A tekintélyes konzervatív újság hangsúlyozta, hogy a szocialista Dominique Strauss-Kahn ügye eltereli a figyelmet az IMF jelenlegi fő feladatáról. A Valutaalap igyekszik megmutatni: főszerepet játszhat a pénzügyi szervezetek átszervezésével abban, hogy meg lehessen előzni a mostani globális pénzügyi válság megismétlődését. A lap fotót is közölt Nagy Piroskáról, aki jelenleg a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál (EBRD) dolgozik.

Az IMF-affér, ahogy a lap szerkesztőségi cikkében az ügyet nevezi, azzal is zárulhat, hogy a francia Strauss-Kahn nem élt vissza hivatali hatalmával. A kérdés csak az, hogy az IMF igazgatótanácsa, különösen annak kilenc európai tagja vajon hasonló erkölcsi felháborodással fogadja-e a főigazgató szerelmi kalandját, mint ahogyan világbanki társaik reagáltak tavaly a társintézmény elnökének hasonló ügyére.

A The Wall Street Journal szerint a Világbank személyzete lényegében puccsot hajtott végre Paul Wolfowitz volt amerikai védelmiminiszter-helyettes, az iraki háború egyik fő támogatója ellen: távoznia kellett a Világbank éléről, miután kiderült, hogy élettársát jelentős fizetésemeléssel járó előléptetéssel jutalmazta. A lap azonban felhívta a figyelmet egy különbségre: Wolfowitz még elnöksége előtt informálta a Világbank vezetőségének egy tagját kapcsolatáról, Strauss-Kahn ezzel szemben azután is titkolta volt viszonyát az igazgatótanács több tagja elől, hogy augusztusban a testület egyik tagja vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Strauss-Kahn felesége, Anne Sinclair, aki ismert francia tévés újságíró azt mondta: férjével fátylat borítottak erre az egyéjszakás kalandra, és ugyanúgy szeretik egymást, mint azon a napon, amikor megismerkedtek. Mint az újság megjegyezte, több vezető francia politikus is felsorakozott Strauss-Kahn védelmében. Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke azt mondta, bizonyos benne, hogy az IMF-elnökkel szemben felmerült vád valótlannak bizonyul, Luc Chatel, a francia kormány szóvivője ugyancsak támogatásáról biztosította Strauss-Kahnt. Az IMF-vezető bocsánatkérésében nem nevezte meg volt szeretőjét, de azt mondta róla, „tehetséges közgazdász és kiváló szakember”.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.