Benedek gyanús ügye

Törvénytelenül adott vadászati engedély kiadására szóló meghatalmazást egy Békés megyei állami földterületen Benedek Fülöp, az agrártárca volt szakállamtitkára, amelyről a bírósági döntés a napokban született meg. A károsultak korrupció és hivatali viszszaélés gyanúja miatt feljelentésre készülnek, ezzel együtt több tíz milliós kártérítést követelnek.

2009. 03. 02. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benedek Fülöp azt állította, hogy jogában állt meghatalmazást adni, ám a vadászati törvény előírásai szerint ezt csak miniszteri jóváhagyással tehette volna meg fotó: Hegedűs Márta


Megszületett a döntés a bélmegyeri területek vadászati jogának szabálytalan kiadása miatt folyó perben. A Békés Megyei Bíróság február 19-én megállapította: Benedek Fülöp, az agrártárca volt szakállamtitkára, jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. agrárportfólióért felelős vezérigazgató-helyettese tavaly februárban a törvényi előírások figyelmen kívül hagyásával, szabálytalanul adott meghatalmazást az állami kézben lévő Dalerd Dél-alföldi Erdészeti Zrt. vezetőjének, Vass Sándornak, hogy képviselje az MNV Zrt.-t egy békési vadászterület tulajdonosi gyűlésének összehívásában, illetve a vadászati jogok kiadásában.
A minapi bírósági döntés értelmében Benedek ezt törvénytelenül tette, mivel a meghatalmazáshoz miniszteri jóváhagyás szükséges, pontosabban az állami tulajdon joggyakorlója a nyilatkozatot a miniszterrel egyetértésben teheti meg a vadászati törvény előírásai szerint. Emellett egyszemélyi aláíráshoz Benedeknek az MNV vezérigazgatójának írásos hozzájárulása is kellett volna – tájékoztatta lapunkat idősebb Perecz Sándor, a bélmegyeri vadásztársaság képviselője.
Mint azt megírtuk, a pereskedés amiatt kezdődött, mert a helyiek gyanúja szerint a vadban gazdag, közel 9000 hektáros állami területre szóló vadászati jogokról törvénytelenül, a kormányzati hátszelet, vagyis Benedek Fülöp akkori szakállamtitkári pozícióját kihasználva vagy annak engedve dönthetett a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH), miután arra 2006-ban két társaság is bejelentette igényét. A földtulajdonosok alkotta Bélmegyeri Közösség vadászati jogát a hivatal előbb felfüggesztette, majd nem adott esélyt igényük jogos elbírására, mivel a másik jelentkező, a Dalerd Zrt. és néhány magánszemélyből álló közösség vélhetően Benedek Fülöp támogatását élvezte, így ők kaptak engedélyt a vadászatra – vázolta Perecz Sándor.
A károsultak azért vitték bíróságra az ügyet, mert szerintük az MGSZH figyelmen kívül hagyta jogaikat, amikor háromszor is érvénytelennek minősítette közgyűlésüket, amely kimondta, hogy nekik van joguk vadászni az érintett területen. Ehhez képest a Bélmegyer határán lévő kárászmegyerieknek (akik feltételezhetően Benedek Fülöp érdekköréhez tartoznak) hivatalból – tehát nem is kérvényük alapján – több mint 5000 hektárra megadták a vadászati jogot.
A bíróság ez év január közepén egyszer már új eljárásra utasította az MGSZH-t, vagyis lényegében kimondta, hogy a bélmegyeri földtulajdonosok érvénytelenített közgyűlése mégis megfelelt a törvényi elvárásoknak, tehát a vadászati jogot az általuk kért 8400 hektáros földterületre meg kellett volna kapniuk.
A friss bírósági döntés most alátámasztotta a bélmegyeriek azon feltételezését, miszerint Benedek korrupciógyanús tevékenységével kiszolgált egy érdekkört, megfosztva a jogos tulajdonosokat, illetve több tíz milliós kárt okozva az elmaradt vadászatokkal. Hiszen a taláros testület úgy ítélte meg, hogy Benedek jogtalanul adott meghatalmazást a Dalerd vezérigazgatójának.
– Amikor a bíróság felszólította a MNV Zrt.-t, hogy nyilatkozzon, milyen alapon adtak engedélyt a kárászmegyerieknek a vadászatra, Benedek Fülöp válaszában azt közölte: meghatalmazása jogos volt, hiszen ahhoz nincs szükség miniszteri engedélyre. Ám ez nem igaz, így a bíróság tegnapelőtt lényegében kimondta: Benedek törvényt sértett – tudtuk meg Perecz Sándortól, aki kijelentette: a volt államtitkárnak nem sikerült félrevezetnie a bíróságot, így a jogerős döntés után, az ítélet birtokában peres úton követelik majd a két év alatt felhalmozódott veszteségeket, illetve feljelentést tesznek a Központi Nyomozó Főügyészségen a rosszhiszeműen eljáró hivatalnokok és minden érintett ellen, korrupció és visszaélés gyanújával.
A második Gyurcsány-kormány államtitkára, Benedek Fülöp ellen korábban a Fejér Megyei Főügyészség emelt vádat, mivel a lapunk által feltárt pákozdi korrupciógyanús földügylettel kapcsolatban megállapították, hogy több esetben visszaélt hivatali helyzetével és eljárt annak érdekében, hogy az állami tulajdonú földterület vállalkozói tulajdonba kerüljön, illetve alkalmassá váljon gazdasági beruházásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.