Öt év börtön Weiszenbergernek

Nem jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélték Weiszenberger Lászlót, aki az ítélet szerint kistérségi megbízottként hivatali vesztegetést követett el. A korábban kiskunhalasi MSZP-s önkormányzati képviselőként is tevékenykedő terhelt egy kunfehértói vállalkozónak csúszópénz fejében ígért segítséget, hogy egy viszsza nem térítendő állami támogatást megnyerjenek.

Hírösszefoglaló
2009. 02. 15. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt év börtönbüntetésre ítélte első fokon a Bács-Kiskun Megyei Bíróság Weiszenberger László egykori kistérségi megbízottat, az MSZP volt kiskunhalasi önkormányzati képviselőjét, akit hivatalos személyként, hivatali befolyással üzérkedés bűntettében, valamint hivatali vesztegetés bűntettében mondtak ki bűnösnek. A Zuschlag-ügy mellékszálaként indított per vádirata szerint a vádlott a 2003-ban még működő Területpolitikai Kormányzati Hivatal kistérségi megbízottjaként együttműködött egy kiskunhalasi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetőjével és egy kunfehértói motel bérlőjével egy vissza nem térítendő állami támogatás megszerzésére irányuló pályázat benyújtásában. A támogatás folyósítása után Weiszenberger felhívta a motel bérlőjét, és ötmillió forintot kért tőle, azt állítva, hogy a pályázat elbírálását koordináló minisztérium egy meg nem nevezett döntéshozó munkatársának kell azt visszajuttatni a pályázat elfogadásának fejében, valamint neki is jár valamennyi pénz a közbenjárásáért. Erről egy titokban készített videofelvételen is beszélt. A felvételt a Hír TV hozta nyilvánosságra.
A vallomásokból kiderült, Weiszenberger László 2,5 millió forintot megkapott, a másik 2,5 millióról pedig egy „kölcsöntartozást” elismerő bizonylatot kapott.
*
Az ügyészség korábban azt indítványozta, hogy a bíróság nyilvános ülésen, gyorsított eljárásban hozott ítélettel állapítsa meg a vádlott bűnösségét, szabjon ki büntetést, mivel Weiszenberger lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, és a bűnösségére is kiterjedő, beismerő vallomást tett a nyomozati szakban. A Zuschlag-ügyet is tárgyaló Fodor Endre tanácsvezető a 2008. június 16-i tárgyaláson úgy döntött, hogy nem állnak fenn a gyorsított eljáráshoz szükséges feltételek, ezért rendes eljárás lefolytatásáról döntött. Tavaly december 15-én módosította a vádiratot a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a bűnügyben: Weiszenberger Lászlót hivatalos személy által, fontosabb ügyben, hivatali helyzettel visszaélve elkövetett vesztegetés bűntettével vádolták. Az ügyész ezután indítványozta: Weiszenberger László minősüljön hivatalos személynek, mivel a bűncselekmény elkövetésekor kistérségi megbízott volt. A Miniszterelnöki Hivataltól érkezett iratok szerint Weiszenberger László munkaszerződése gyakorlatilag főfoglalkozású jogviszonyként jelölte meg a tevékenységét.
A vádlott védője perbeszédében elismerte védence bűnösségét, de reményét fejezte ki, hogy felfüggesztett börtönbüntetést kap Weiszenberger László.
Fodor Endre tanácsvezető bíró az ítélet indokolásakor kifejtette: nem érti, hogy a vádhatóság miért nem vádolta meg az ügyben a Rózsa Motel tulajdonosát, valamint bérlőjét, továbbá arra sem kapott választ a per során, hogy miért nem próbálták felderíteni a minisztériumi kapcsolatokat, akikre hivatkozással Weiszenberger László a pénzt kérte.
– A közéletet szennyező korrupciós háló körvonalazódik ki az ügyben – mondta az MTI tudósítása szerint az ítélet indokolásakor Fodor Endre. A Zuschlag-ügyben is eljáró bíró közölte, a törvényi minimumban meghatározott büntetési tételt szabta ki a bíróság, hozzátéve, hogy a büntetés háromnegyedének letöltése után lehet feltételesen szabadlábra helyezni a vádlottat. Mellékbüntetésül a közügyektől is eltiltották Weiszenberger Lászlót.

Újabb hivatal. Gyurcsány Ferenc tegnap egyébként válságkezelő stábja e heti megalakulása után újabb „grémium” létrehozását jelentette be. A következő hónapokban létrejöhet a Közérdekvédelmi Hivatal – közölte a miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tagjaival tartott megbeszélése után. Kérdésre válaszolva elmondta: a kormány első körben már megtárgyalta és támogatta az igazságügyi miniszter előterjesztését a közérdekvédelem új rendszerének kiépítéséről. Gyurcsány szavai szerint a következő hetekben elkészül a részletes javaslat, a hivatal felállítása és az ezzel párhuzamos lépések a következő hónapokban várhatók. – Szembe kell menni azzal, hogy ma Magyarországon magas a hétköznapi hivatali korrupció szintje – szögezte le a kormányfő, megjegyezve: a tervezett változtatások célja, hogy a „csalárd összejátszás”, a korrupció, a hivatali visszaélés ne maradjon feltáratlanul és büntetlenül.
– Senki sem veszi komolyan egy olyan politikus korrupcióellenes fogadkozásait, akinek a cége valamiért olcsóbban kapta az áramot, mint a többiek, és akinek meggazdagodásában állami forintok is komoly szerepet játszottak – reagált Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője.

vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.