Újabb közbeszerzési botrányok

Nem született eredmény a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által meghirdetett, a fővárosi fürdők beléptetőrendszereinek kiépítésére kiírt, majd megismételtetett botrányos pályázaton – értesült több forrásból a Magyar Nemzet. Teljes titoktartás övezi a társaság egy másik, hatmilliárd forintos, öt évre szóló tenderét is, amelynek megvalósítása egyes szakértők szerint feleenynyi közpénzből is lehetséges.

Mizsei Bernadett
2009. 02. 20. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredmény nélkül zárult a fővárosi fürdők beléptetőrendszereinek kiépítésére meghirdetett pályázat – számolt be a Magyar Nemzet kérdésére a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) egyik munkatársa. Hivatalos úton lapunk több napja nem kap választ a megismételtetett botrányos tender kimenetelét illetően.
Ismeretes, hogy a BGYH Zrt.-t csaknem hétmillió forintra büntette meg a Közbeszerzési Döntőbizottság, mert több ponton megsértette a közbeszerzésről szóló törvényt a beléptetőrendszerek megvásárlására irányuló, másfél milliárd forintos pályáztatásnál. Az új tenderrel kapcsolatos titkolózást a BGYH Zrt. azzal indokolta, hogy az eljárás eredményéről szóló tájékoztatót külön hirdetményben teszi majd közzé a Közbeszerzési Értesítőben. Ám közel egy hét elteltével lapunk többszöri megkeresésre sem kapott tájékoztatást arról, történt-e személyi felelősségre vonás a szabálytalanságokkal kapcsolatban. Ez azért is érthetetlen, mivel időközben a céggel kapcsolatban egy másik közbeszerzési botrány is kipattant. Ferenci Tibor, a BGYH Zrt. vezérigazgatója utóbbival kapcsolatban is hallgatásba burkolózott: nem kaptunk választ arra, kik vettek részt a fürdők üzemeltetésére kiírt, hatmilliárd forintos pályázaton, és hogy miért volt szükséges ötéves időtartamra meghirdetni a versenyt. A tender meghirdetése nagy tiltakozást váltott ki, mivel ismét nem nyílt pályáztatásról van szó, és lapértesülések szerint Demszky Gábor főpolgármester tanácsadója, Mesterházy Ernő volt cége is pályázott. A BGYH Zrt. akkor azzal védekezett, hogy nem adja el a strandok üzemeltetési jogát, pusztán kiszervez néhány tevékenységet. A társaság nem nyilatkozott eddig arról sem, hogy milyen szakaszban tart ez a pályázat, és hogy mikor hozzák nyilvánosságra a nyertes cég nevét. Belső forrásból azonban megtudtuk, a pályázók tegnap megtekintették a Paskál strandfürdőt, amely az ajánlattételt megelőzően az utolsó helyszín volt. Tudomásunk szerint ezt követően még harminc nap áll rendelkezésükre, hogy megtegyék ajánlataikat.
Kovacsics Tibor, a Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő vezérigazgatója lapunk kérdésére elmondta: az öt évre kiírt hatmilliárd forintos tendert saját szakembereket alkalmazva feleennyi összegből meg lehetne valósítani. – Biztos vagyok benne, hogy valaki az öt év alatt hárommilliárd forintot zsebre tesz – szögezte le.
Kovacsics a tender kiírását követően a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, mert úgy vélte, hogy a BGYH Zrt. által szabott feltételek „irreálisak voltak”. Kifejtette: nem volt olyan szakmai pontrendszer, amely alapján a BGYH Zrt. reálisan, objektív álláspont alapján dönthetett volna. Kovacsics az ügyben a Fővárosi Bírósághoz fordult, ahol egyelőre nem született döntés az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.