Megbízások a volt vezetőknek

Szinte minden szakmai kérdésben adott tanácsokat a gazdasági minisztériumnak, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek és a Miniszterelnöki Hivatalnak a Telkes Tanácsadó Zrt., amely alkalmanként 20–29 millió forintot számlázott ki szervezetfejlesztésre, jövőkép-kialakításra, vagy éppen kompetencia-térképek megrajzolására. A megbízások jelentős részét nem előzte meg közbeszerzés, a gazdasági tárca szerint a kiválasztásnál a szakmai rátermettség számított, nem pedig az, hogy a cégnél a tárca több volt vezető tisztségviselője is kulcspozícióban van.

Magyar Nemzet
2010. 02. 26. 11:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába dolgozik tíz fő a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) humánpolitikai főosztályán, és hiába segíti munkájukat a legfejlettebb informatikai rendszer, az elmúlt években mégis a Telkes Tanácsadó Zrt.-re, illetve a Dr. Telkes József Vezetői Tanácsadó Kft.-re szorult a Kóka János, majd Kákosy Csaba és Bajnai Gordon vezette szaktárca a személyzeti kérdésekben. A minisztérium tanácstalansága a nyilvános szerződések listája szerint nem kevés pénzébe került az adófizetőknek: a Telkes-cégek csak az utóbbi négy esztendőben százmillió forintos nagyságrendben állíthattak ki számlákat, a legtöbb szerződés alkalmanként 25–29 millió forintról szólt.

Lapunk megkereste az ügyben az NFGM-et, ahol azt szerettük volna megtudni, vajon a tárca alkalmazottainak hozzá nem értése, vagy az elégtelen létszám miatt volt szükség a borsos árú külsős tanácsadó cégre, amelynek felügyelőbizottságában olyan személyek fordultak meg, mint Radó György, aki a gazdasági tárca kabinetvezetője volt 2008-ban, vagy Csepi Lajos, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium jelenlegi szakállamtitkára. A minisztérium sajtóosztálya szerint a döntéshozatalkor senkit nem befolyásolt az a tény sem, hogy a Telkes-csoporthoz tartozó Force Motrice Zrt. alapítója és társtulajdonosa az a Felsmann Balázs, aki 2006 és 2008 között a minisztérium jogelődjének számító Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szakállamtitkára volt. Az NFGM és jogelődje csak a megfelelő szakmai kompetenciával rendelkező cégekkel működött együtt – válaszolta kérdésünkre a tárca sajtóosztálya.

A tanácsadói megbízások körüli másik tisztázatlan kérdés, hogy volt-e árverseny, illetve az milyen formában érvényesülhetett, a megbízások döntő részében ugyanis nem került sor pályáztatásra, illetve közbeszerzésre. Így nem tudni, valójában kellett-e a Telkes-cégeknek bármilyen konkurenciával, illetve árletörő hatással érdemben számolniuk. Erre vonatkozó kérdéseinkre azt a választ kaptuk a tárcától, hogy „azon esetekben, amikor a minisztérium alaptevékenységéhez kapcsolódott a tanácsadás, akkor a közbeszerzési törvény egyik pontja értelmében megfogalmazott kivétel folytán nem került sor közbeszerzési eljárás lefolytatására”. A hivatkozott paragrafust azóta már törölték a közbeszerzésekre vonatkozó törvényből, ám a megbízások aláírásának időpontjában még valóban hatályban volt. Tény az is, hogy néhány esetben a tárca egyszerű közbeszerzési eljárást írt ki, ilyen volt, amikor a Telkes Tanácsadó Zrt.-t például csapatépítő tréningek levezénylésével bízták meg.

A Telkes-csoport – amelynek referenciái között olyan cégek szerepelnek, mint a Kóka Jánoshoz köthető Elender Rt. vagy a Wallis Ingatlan Zrt. – a legtöbb tanácsot kétségkívül a humánerőforrás, a szervezet- és intézményfejlesztés területén adta. Ezt a tárca azzal magyarázta, hogy „a közigazgatás egyik legnagyobb problémája, hogy a magasan kvalifikált, idegen nyelveket beszélő fiatalok csupán tapasztalatszerzés céljából választják az államigazgatást”. Az NFGM-nél leszögezték: „a kiváló munkabírású, képzett fiatalok megtartása érdekében a gazdasági tárca minden tőle telhetőt megtesz, hogy perspektívát, jövőt kínáljon részükre, a humánpolitikai főosztály pedig a tárca méretéhez képest minimális létszámmal működik.” Annyit azonban elismertek, hogy az elmúlt években 12 fő végezte a minisztériumban a humánfeladatokat, ezt azonban azzal indokolták, hogy a 2009-es átalakításig a jelenleginél több munkatárs ügyeit kellett intézni.

Lapunk megkereste az állami szférában jelentős megrendelésekkel büszkélkedő Telkes Tanácsadó Zrt.-t is, szerettük volna megtudni, mi az oka annak, hogy az utóbbi években elég sok költségvetési szervtől meglehetősen nagy értékű megbízást kaptak, ám a társaság egyik tanácsadója, Marton Krisztina elzárkózott a válaszadástól. Véleménye szerint ugyanis az utóbbi hónapokban kirobbant tanácsadói botrányok során társaságukról sok pontatlanság és csúsztatás jelent meg a médiában, így január elsejével úgy döntöttek, hogy nem kommentálják az értesüléseket.

Tény, hogy a Telkes Tanácsadó Zrt.-t csak Kóka udvari beszállító cégeként emlegette a sajtó: a Heti Válasz például azt is kiderítette, hogy a csoporthoz tartozó Telkescare Kft.-t Kóka egyetemi évfolyamtársa, későbbi beosztottja és vitorláspartnere, Zsolnai Gábor vezette, ráadásul a cég jogutódja Kóka előző feleségének tulajdonába került. A tanácsadó vállalat és a gazdasági tárca kapcsolatát mindenesetre jól jellemzi, hogy a társaság egyik vezetőjével, Nagy Barbarával nem más készített interjút 2005 végén az egyik gazdasági internetes lapban, mint a minisztérium akkori helyettes államtitkára, Mészárosné Peredy Gabriella. Kérdésére, miszerint mi a siker titka, Nagy Barbara a következőképp válaszolt: „a kézenfekvő és sokat ismételt elvárások – nyitottság, átfogó, szintetizáló gondolkodás, empátia, jó kommunikációs képességek – mellett fontosnak tartom, hogy a tanácsadó képes legyen ügyfelének azt a módszertani biztonságot adni, amely a közös munka eredményességének előfeltétele”.

A Telkes-cégek egyébként számos megbízást kaptak a Miniszterelnöki Hivataltól (MeH) és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől is. A MeH-nek például 24 millió forintért segítenek a 2011-es uniós elnökséggel kapcsolatos egyéni képzési tervek elkészítésében, de a nemzeti széles sávú stratégia koncepció kidolgozásánál is nélkülözhetetlennek tűnik az egyik Telkes-cég. Az NFÜ egyes pályázati konstrukciókhoz kapcsolódó tanácsadásra szerződött a céggel, bár itt a BKV volt tanácsadója, az IFUA Horváth and Partners Kft. tarolt a megbízások elnyerésénél. A tanácsadók kiválasztásának szempontjaival kapcsolatban megkerestük a MeH-et és az NFÜ-t is, szerettük volna ugyanis megtudni, milyen szerepet játszott a partnerek kiválasztásakor, hogy a megbízott cégekben több volt magas rangú minisztériumi tisztségviselő is tevékenykedik, lapzártáig azonban nem kaptunk választ.

Mint arról lapunk már beszámoltunk, a Telkes tanácsadó cégek korábban is kaptak kormányzati megbízásokat: 2007-ben például több mint nettó kétszázmillió forintot költött el a kormány úgynevezett vezetőképzési tréningekre és arra, hogy a minisztériumi köztisztviselők értékeljék feletteseik és egymás teljesítményét. A tréningek ötlete – többek között az, hogy a jól teljesítő minisztériumi köztisztviselők együtt reggelizhessenek tárcavezetőjükkel – az akkori személyügyi államtitkártól, Szetey Gábortól származott. A megbízások elnyerői között volt a Telkes Tanácsadó Zrt. is.

Szabó Anna – Szabó Eszter

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.