Zugló: repkedtek a tízmilliók

Több tíz millió forintért adhattak szükségtelennek tűnő tanácsokat a zuglói önkormányzatnak olyan cégek, amelyek vezetői közeli kapcsolatot ápolnak Tóth Csabával, az MSZP XIV. kerületi országgyűlésiképviselő-jelöltjével. A Hagyó Miklós bukott főpolgármester-helyettes emberének tartott Tóth Csaba azt állítja: nem volt szerepe a szerződések tető alá hozásában.

2010. 04. 08. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálják a támadást. Megtették a szükséges intézkedéseket a Kulcsár József (Fidesz–KDNP) zuglói országgyűlésiképviselő-jelöltet ért fenyegetéssel kapcsolatban a XIV. kerületi rendőrkapitányságon, az ügy iratait a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya vizsgálja – közölte lapunk kérdésére a rendőrség kommunikációs osztálya. Arra, hogy milyen bűncselekmény miatt indulhat eljárás, egyelőre nem tudtak válaszolni. Mint arról beszámoltunk, a múlt csütörtökön ismeretlenek a következő szavakkal fenyegették meg a fideszes politikust, aki 56 éve lakik a kerületben: „Öreg, takarodj el Zuglóból, különben úgy jársz, mint Szombathelyen.” A Fidesz az esetről az MSZP „forródrótján” is bejelentést tett. (Sz. Zs.)


Bűnszervezet létrehozása, befolyással üzérkedés és hűtlen kezelés gyanújával tettek feljelentést zuglói polgárok az MSZP XIV. kerületi országgyűlésiképviselő-jelöltje, Tóth Csaba ellen. A feljelentés szerint a BKV-ügyekbe belebukott Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes megbízható embereként ismert Tóth Csaba a zuglói MSZP elnökeként politikai befolyását kihasználva elérte, hogy a Weinek Leonárd (akkor még SZDSZ-es) polgármester vezette önkormányzat jól fizető tanácsadói szerződéseket kössön közeli barátainak cégeivel 2008–2009-ben több tíz millió forint értékben. A feljelentők hangsúlyozzák: a szerződések többsége szükségtelen volt.
Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője elmondta: március 24-én kapták kézhez a feljelentést, azt a napokban továbbítják az illetékes Fővárosi Főügyészségnek, amely majd eldönti, indít-e nyomozást az ügyben.
Tóth Csaba neve még évekkel ezelőtt Vas megyei MSZP-elnökként a fiktív tagtoborzási botrány miatt vált országosan ismertté. A tagság felduzzasztásában nem kisebb személyiségek segítették a munkáját, mint Zuschlag János, illetve a Zuschlag-ügy másik vádlottja, Lados István. Tóth Csaba 2006-ban már Zuglóban bukkant fel, ahol a jól bevált tagbeléptetési módszernek is köszönhetően 2007 decemberében ő lett a kerületi szocialisták elnöke. 2008-tól pedig elkezdett ömleni a pénz a barátaihoz.
Például az Employers Consulting Kft. 2008 áprilisa és 2009 novembere között csaknem 15 millió forintot kapott a XIV. kerületi önkormányzattól tanácsadásért és tanulmányírásért. A cég ügyvezetője a Tóth Csaba bizalmasaként ismert Menyhárt Bizsán, aki a Vas megyei MSZP irodavezetője volt, és aki Tóthtal együtt gyanúsítottja volt az ottani tagtoborzási ügynek. Az Employers tulajdonosai között van az ugyancsak Tóth bizalmasának tartott Funtig Zoltán, akinek ügyvédi irodája nem kevesebb, mint 11 millió forintot kapott a Zuglói Vagyonkezelőtől.
Szintén Menyhárt Bizsán a vezető tisztségviselője az EMC Consulting Kft.-nek, amelynek tulajdonosai között találjuk Mesterházy Attila MSZP-s miniszterelnök-jelölt, a már említett Funtig Zoltán, illetve Tóth Csaba feleségét. Az EMC számos olyan cégnek adott tanácsokat, amelyek később „véletlenül” a BKV, a MÁV és más állami vagy önkormányzati tulajdonú vállalatoktól kaptak busás hasznot hozó megbízásokat. Az EMC korábbi ügyvezetője az a Tóth László volt, akinek másik társasága, a Ba-To Group 2008–2009-ben mintegy hétmillió forintot kapott a zuglói önkormányzattól egészségügyi tanácsadásért és telefonon való rendelkezésre állásért. Ez utóbbi azért is különösen érdekes, mivel a Ba-To ellen öt végrehajtási eljárást indított az adóhivatal.
A feljelentés külön megemlíti Imre Gergelynek, az MSZP zuglói elnökségi tagjának a nevét, aki Funtig ügyvédbojtárja, és aki az önkormányzat közbeszerzési bizottságának tagjaként segédkezett a szocialistákhoz közeli cégek helyzetbe hozásában. Az iromány kitér a Tóth Csabához közel álló Varga Dóra közbeszerzési tanácsnokra, aki 2008–2009-ben hét hónap jogi munkáért 26,1 millió forintot kaszált, ami több mint 3,5 milliós havi apanázst jelent.
Megkeresésünkre Tóth Csaba úgy nyilatkozott: nem volt és nem is lehetett szerepe abban, hogy az önkormányzat az említett cégekkel szerződést kötött, miután a kerületi vezetésben semmilyen tisztséget nem tölt be, a szerződéseket nem ő írta alá. Arra a kérdésünkre, hogy a fent említett cégek vezetőivel valóban közeli kapcsolatban áll-e, azt válaszolta: az esetleges ismeretségük nem lehet kizáró oka a megbízásoknak, és ha az említett társaságok elvégezték a rájuk bízott feladatot, akkor nem lehet gond.
Ismert, a zuglói önkormányzat közel félmilliárd forint értékben kötött tanácsadói és ügyvédi szerződéseket 2006 és 2009 között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.