Somogyban a vágójuh-termelés 4-4,5-szer nagyobb, mint a megye lakónépességének fogyasztása. Az egy főre vetített vágójuh- és bárányhús fogyasztás mindössze 30 deka, ennek több mint egyharmadát húsvétkor vásárolják meg. Erről Varga Gábor, a megyei agrárszakigazgatási hivatal főigazgatója tájékoztatta a Sonline-t. – A somogyi bárány közel 90 százalékát exportálják – folytatta. – A célállomás hosszú idő óta Olaszország és Görögország.
A húsvét előtti árakról szólva jelezte: jelenleg a választott bárány vételára kilónként 580-740 forint, a nagy súlyú pecsenyebárányé 540 forint körül alakul. Több termelő úgy látja: külföldön letörték az árakat. Ezt annak kapcsán pendítették meg, hogy a karácsonyhoz képest nagyjából 30-35 százalékkal alacsonyabbak a felvásárlási árak.
Juhász Pál, a Magyar Juhtenyésztők Szövetségének elnöke, aki egyben a hetesi Kapos Ternero Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: az élő állatok exportja másfél hete kezdődött el. Az országból nagyjából 300 ezer darab bárányt szállítanak ki, vagyis csaknem annyit, mint tavaly ilyenkor.
Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a nyúlpecsenye sem – ez igen kedvelt csemege Olaszországban, Svájcban és Németországban is. Szakemberek szerint a Somogy megyei vágónyúl-termelés igen jelentős, ugyanakkor rendkívül elenyésző a belső értékesítés. Az MgSZH friss kimutatása szerint – fejenként, évente – alig 15 dekára tehető a somogyi átlagfogyasztás. Ezért a nyúlhús döntő részét külföldön adják el a kereskedők.
(sonline.hu)
Halálos karambol Szenteste, teljesen útzár az érintett szakaszon















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!