Mint arról az MNO korábban beszámolt: Zila László a világújdonságnak számító, különleges tortaformát két év kísérletezés során fejlesztette ki. „Sokat foglalkoztam a gondolattal, hogyan lehet bonbonhoz hasonló süteményt készíteni” – mondta el a cukrászmester. Szavai szerint a találmány lényege, hogy a tortaszelet vagy a desszertkocka folyékony öntetet rejt magában.
Most több pályázónak is lehetősége nyílt arra, hogy kipróbálja a világújdonságnak számító tortaformát. Az előválogatás során közel 100 pályázatból választotta ki a szakmai zsűri a legígéretesebb 14-et és a Fűszerszámosok Baráti Szakács Kört mint egyetlen professzionális jelentkezőt.
A csapat tagjai kaptak egy-egy Zila-féle tortaformát, melyben három süteményt kellett elkészíteniük. Egyet sütési, egyet fagyasztásos vagy hidegen töltési technológiával, és végül, miután megismerkedtek a speciális szilikon formákkal és a különleges technológiával, egy „szabadon választott” süteményt, mely lehetett sós és édes egyaránt. A csapat tagjai megtarthatták a csodaformákat, sőt más értékes nyereményekkel is gazdagodhattak. Az első helyezett 50 ezer forint, a második 30 ezer, a harmadik 20 ezer forint értékű vásárlási utalványt vihettek haza.
A verseny döntőjén Zila László mestercukrász, a Zila-tortaformák feltalálója egy kóstolóval egybekötött előadást tartott a különleges találmányáról, a fejlesztés körülményeiről, a gyártásról és a sokoldalú felhasználási lehetőségekről.
Zila László elmondta, hogy az előző év ősze óta a Zila-tortaformák rohamos iramban terjednek a világ minden táján. Ma már Ausztráliától Japánon keresztül egészen az USA-ig és Kanadáig közel 40 országban ismerik és használják a találmányt.
A zsűri tagjai – Zila László mestercukrász, Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos ipartestülete és a Cukrász Világszövetség elnöke, valamint Madarász Sándor életműdíjas mestercukrász – az otthon nagy gonddal elkészített csodálatos sütemények formáját, tálalását, esztétikáját, ízvilágát, a felhasznált alapanyagok minőségét és a kreativitást is díjazták.
Végül a komoly szakmai elemzés és kóstolás után a zsűri a következő három pályázatot választotta a kategória első három helyezettjének:
1. Forgács Melinda – Karibi vulkántorta
2. Farkas Melinda – citromos-mákos szelet
3. Somogyi Zoltán – aludttejes prószatorta
A különleges hangulatú Zila Kávéház a Zila-tortaformák népszerűsítése érdekében a jövőben is számos akciót tervez. Oktatás, receptverseny, nyílt nap és bemutató segítségével juttatja el minél több süteménykedvelőhöz a világújdonságot.
Marton Nagy: Brussels Is Banking on Toppling of Hungarian Government















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!