Ami szem-szájnak ingere: a vulkántorta vitte el a fődíjat + Képriport

Aludttejes prószatorta, citromos mákos szelet, őszibarackkrémmel töltött mandulás torta és más csodasüteményekben gyönyörködhettek ismét a Zila Kávéház vendégei. Ezúttal azonban nem a pestszentlőrinci cukrászda alkotta a szenzációs süteményeket, hanem azok a szerencsés pályázók, akik otthoni körülmények között is tesztelhették a magyar gasztronómia egyik legkülönlegesebb vívmányát.

Konopás Noémi
2010. 03. 23. 15:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról az MNO korábban beszámolt: Zila László a világújdonságnak számító, különleges tortaformát két év kísérletezés során fejlesztette ki. „Sokat foglalkoztam a gondolattal, hogyan lehet bonbonhoz hasonló süteményt készíteni” – mondta el a cukrászmester. Szavai szerint a találmány lényege, hogy a tortaszelet vagy a desszertkocka folyékony öntetet rejt magában.

Most több pályázónak is lehetősége nyílt arra, hogy kipróbálja a világújdonságnak számító tortaformát. Az előválogatás során közel 100 pályázatból választotta ki a szakmai zsűri a legígéretesebb 14-et és a Fűszerszámosok Baráti Szakács Kört mint egyetlen professzionális jelentkezőt.

A csapat tagjai kaptak egy-egy Zila-féle tortaformát, melyben három süteményt kellett elkészíteniük. Egyet sütési, egyet fagyasztásos vagy hidegen töltési technológiával, és végül, miután megismerkedtek a speciális szilikon formákkal és a különleges technológiával, egy „szabadon választott” süteményt, mely lehetett sós és édes egyaránt. A csapat tagjai megtarthatták a csodaformákat, sőt más értékes nyereményekkel is gazdagodhattak. Az első helyezett 50 ezer forint, a második 30 ezer, a harmadik 20 ezer forint értékű vásárlási utalványt vihettek haza.

A verseny döntőjén Zila László mestercukrász, a Zila-tortaformák feltalálója egy kóstolóval egybekötött előadást tartott a különleges találmányáról, a fejlesztés körülményeiről, a gyártásról és a sokoldalú felhasználási lehetőségekről.

Zila László elmondta, hogy az előző év ősze óta a Zila-tortaformák rohamos iramban terjednek a világ minden táján. Ma már Ausztráliától Japánon keresztül egészen az USA-ig és Kanadáig közel 40 országban ismerik és használják a találmányt.

A zsűri tagjai – Zila László mestercukrász, Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos ipartestülete és a Cukrász Világszövetség elnöke, valamint Madarász Sándor életműdíjas mestercukrász – az otthon nagy gonddal elkészített csodálatos sütemények formáját, tálalását, esztétikáját, ízvilágát, a felhasznált alapanyagok minőségét és a kreativitást is díjazták.

Végül a komoly szakmai elemzés és kóstolás után a zsűri a következő három pályázatot választotta a kategória első három helyezettjének:

1. Forgács Melinda – Karibi vulkántorta
2. Farkas Melinda – citromos-mákos szelet
3. Somogyi Zoltán – aludttejes prószatorta

A különleges hangulatú Zila Kávéház a Zila-tortaformák népszerűsítése érdekében a jövőben is számos akciót tervez. Oktatás, receptverseny, nyílt nap és bemutató segítségével juttatja el minél több süteménykedvelőhöz a világújdonságot.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.