Áprilistól 50 milliót is kaphat az ügyes „kartellvadász”

Akár 50 millió forint díjat is megítélhet a versenytanács annak, aki nélkülözhetetlennek minősülő írásos bizonyítékot szolgáltat a kartellező cégek ellen – a versenytörvény módosítását áprilistól kell alkalmazni.

MNO
2010. 03. 23. 6:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlament decemberben hozott törvényt a tisztességes eljárás védelméről, ennek végéhez ragasztották hozzá a jogalkotók a versenytörvény módosítását, miszerint aki írásos bizonyítékot szolgáltat a kartellezésre, az a kiszabott bírság 1 százalékát, de legfeljebb 50 millió forintot kaphat. Az összeget a versenytanács ítéli meg, de egy ügyben többen is kaphatnak „teljes értékű” díjat. Ha a szolgáltatott információ egyetlen forrásból származik, akkor a díjat egyenlő arányban kell felosztani az azt szolgáltató személyek között. Ha később a bíróság csökkenti vagy éppen eltörli a versenytanács által kiszabott bírságot, a díj akkor is a bizonyítékokat szolgáltatóknál marad.

Az eljárásrend szerint a díjat kérni kell a versenytanácstól, amely az ügy lezárását követő 30 napon belül határoz. Amikor ez a határozat jogerőre emelkedik, attól számítva újabb 30 napon belül kell kifizetni a díjat, amely a Gazdasági Versenyhivatal költségvetését terheli. A tisztességes eljárás védelméről szóló törvény egy másik bejelentést is díjaz. Ha a tisztességes eljárás követelményének megsértése miatt bírságot szab ki a Közbeszerzési és Közrendvédelmi Hivatal, akkor a bírság 10 százaléka illeti meg a bejelentőt. Az említett hivatal azonban a köztársasági elnök vétója miatt nem alakult meg.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.