Az Újházy-tyúkhúsleves Magyarország kedvence

Az Újházy-tyúkhúsleves végzett az első helyen a Magyarország Kedvenc Étele szavazáson. A főételek kategóriában a töltött káposzta, a desszertek között a madártej lett a kedvenc.

MNO
2010. 03. 23. 16:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Torkos Csütörtökön indult négy héten és négy napon át tartó internetes felmérésen több mint 77 ezren szavaztak – tájékoztatott Perger Péter, a szavazást szervező NetPincér.hu ügyvezetője a kedden tartott sajtótájékoztatón Budapesten. Az Újházy-tyúkhúsleves 26 440 szavazattal lett első, a második helyezést leves kategóriában 22 026 szavazattal a babgulyás, míg a harmadik helyet 21 484 szavazattal a halászlé kapta. A főételek között a töltött káposztára 22 744-en, a brassói aprópecsenyére 20 852-en, a lecsóra 19 128-an voksoltak. A desszerteknél a 21 145 szavazatot elnyert madártejet a somlói galuska követi 19 079, a házi palacsinta 16 361 vokssal.

A szavazás előzményeiről Perger Péter elmondta, hogy az első szakaszban 5000 ételt rendelő adott választ a Mi a kedvenc ételed? kérdésre. Ennek segítségével állították össze a legtöbbet említett 25 főételt, 25 levest és 25 desszertet, amelyet Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke véglegesített. Erre szavazhattak az érdeklődők a kedvencetel.hu oldalon leves-, főétel- és desszert kategóriákban.

A legkevesebb, mindössze 725 szavazatot a tarhonyaleves kapta. A főételek között a rizseshús az utolsó, melyet alig előz meg a sertéspörkölt. A desszertek között a piskótatekercs és a rigójancsi a sereghajtó.

A madártej eredetileg a francia konyha egyik édességének számított, a múlt század első felében kezdték Magyarországon is készíteni – közölte Várhelyi Miklós Venesz-díjas szakács, aki a madártej elkészítésénél a vaníliarúd használatát részesíti előnyben a vaníliás cukor helyett. A töltött káposztát a Kárpát-medencében tájegységenként eltérően készítik el. Ne használjunk dekorációnak zsiradékban feloldott pirospaprikát, mert az nem illik bele a töltött káposzta harmonikus ízvilágába és felesleges kalóriabevitelt jelent – hangsúlyozta. Az Újházy-tyúkhúslevesről elmondta: az étel Újházy Edéről kapta a nevét, a kristálytiszta, aranysárga lében zöldségek, finommetélt és vajpuhára főzött tyúk vagy kakas fő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.