Harapnivaló termőföldből

Megtisztított fekete termőföldből készít különleges csemegét immár generációk óta egy indonéz család, a különleges harapnivalót elsősorban a jobb egészség érdekében fogyasztják a falu lakói.

MNO
2010. 03. 21. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az indonéziai Kelet-Jáva tartomány Tuban nevű faluja az eddig ismert egyetlen olyan hely, ahol már évtizedek óta töretlenül folyik az ampo, vagyis a kövektől megtisztított, fekete termőföldből készült különleges csemege gyártása. Habár a szokatlan harapnivalónak nincsen gyógyászatilag igazolt hatása, a falusiak azonban mégis úgy vélik, hogy rendkívül jó fájdalomcsillapító. Ha pedig terhes nők esznek belőle, akkor az jótékony hatással van a születendő gyermek bőrére is.

Az ampónak nincs igazi receptje. A készítők egy fadarabbal döngölik kemény, szilárd masszává a rizsföldekről összegyűjtött földet, majd apró tekercseket formálnak belőle, s megkapargatják bambusztőrrel. Végül másfél órán keresztül egy nagy agyagtálban sütik és füstölik a rágcsálnivalókat, amelyek azután már fogyaszthatóak is. Minél jobb minőségű földből készült, annál ízletesebb lesz a csemege – mondta Tuban egyetlen ampo készítője, az 53 éves Rasima. Az asszony minden nap készít ampót, amelyet aztán a helyi piacon ad el.

Napi két dolláros bevételével pedig a mezőgazdaságból élő családja jövedelmét egészíti ki. Rasima szerint a földi csemege készítése családja hagyományává vált a faluban, ám azt maga sem tudja, hogy mindez mikor kezdődött. „Csak annyit tudok, hogy már a dédnagymamám is készített ilyet, akit a nagymamám követett a sorban, az édesanyám után pedig már én viszem tovább a hagyományt” – mondta az asszony, aki szerint azért van ilyen kitűnő érzéke a jó minőségű talajföld felkutatásához, mert amúgy is a mezőgazdaságban dolgozik. „Mások rizsföldjein szoktam dolgozni, ahol pálma- és tikfa leveleket gyűjtök, tehát a munkám szoros kapcsolatban van a természettel” – magyarázta. A földi falat rajongói szerint az apró rudacskáknak hideg és krémszerű állaguk van. „Szerintem jó az íze ezért gyakran eszem ilyet. Nincs benne semmi különös, csak kellemes hideg érzést kelt a gyomromban” – mondta Siti Qomariyah, aki gyermekkora óta kedveli a hűsítő csemegét.

(impulzus.ro)

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.