időjárás 13°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Indul a fecskefigyelő

MNO
2010.03.16. 12:17

Elérhető lett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) madármonitorozó lakossági adatbázisa, a fecskefigyelő oldal.

A www.fecskefigyelo.mme.hu oldalon a lakosság segítségével olyan adatokra tehetnek szert a szakemberek, amelyek nagyon fontosak a fecskék kutatása és védelme szempontjából – közölte az MME az MTI-vel. A már eddig is működő hasonló felületek sikeresek voltak, a fehérgólya-oldalra például a több száz adatközlő eddig több mint 85 ezer adatot és fotót töltött fel.

A kezdeményezők reményei szerint a fecskefigyelő oldal hasonló népszerűségre tesz majd szert. Az utóbbi tíz évben drámai állománycsökkenést elszenvedő hazai fecskeállományok védelméhez nemcsak fecskevédelmi eszközök alkalmazására van szükség, de minél pontosabb információkkal kell rendelkezni az egyes fajok számának alakulásáról – hangsúlyozza az MME, amely madár- és természetvédelmi munkájában legfontosabb partnernek a lakosságot tekinti.

A nyílt hozzáférésű lakossági madáradatbázisokra az interneten keresztül bárki feltöltheti az adott fajokra vonatkozó megfigyeléseit, így a sok ezer társadalmi adatközlő segítségével pontosabb, szélesebb körű és nagyobb adatbázis felállítására nyílik lehetőség.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.