időjárás 12°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Jobban rá kellene nézni a bankok körmére

MNO
2010.03.19. 19:43

A bankok szigorúbb központi felügyeletére van szükség, a Wall Street vezető pénzintézeteit mindenekelőtt nagyobb tartalékolásra kellene kötelezni – foglalt állást pénteken Alan Greenspan, az amerikai központi bank, a Fed egykori legendás elnöke, aki évtizedeken át bizalmatlan volt az állam jelentős gazdasági szerepvállalásával szemben.

A 84 éves Greenspan – aki sokáig libertárius nézeteket vallott, a minél csekélyebb állami ellenőrzés híve volt – a washingtoni Brookings Intézetben kifejtette: több vonatkozásban is szigorítani kell a bankok működési szabályain.

A Federal Reserve (Fed) egykori nagyhatalmú vezetőjének hírneve az utóbbi években erősen megkopott, sokan ugyanis őt hibáztatták, amiért nem sikerült megelőzni annak a hitelbuboréknak a kialakulását, amely 2008-ban majdnem maga alá temette az egész pénzügyi rendszert.

A hosszú ideig a piac mindenhatóságát hirdető Greenspan Válság címmel 48 oldalas tanulmányt készített, amelyben saját nézeteit felülvizsgálva az állam szerinte helyes szerepéről értekezett.

A szakember szerint nemcsak a tőketartalékolási előírásokat kellene megszigorítani a bankok számára, hanem például korlátozni kellene, vagy meg kellene tiltani bizonyos koncentrált hitelezési műveleteket. Szerinte arra is kötelezni kellene a pénzintézeteket, hogy készítsenek egyfajta „végrendeletet” arról, hogy ha szükségessé válik, hogyan számolhatók fel normális keretek között.

Greenspan azt ugyan bevallotta, hogy a Fed nem ismerte fel a lakóingatlan-piaci buborék súlyosságát, viszont továbbra is tagadta, hogy az általa hosszú ideig folytatott alacsony kamatok politikája lenne hibáztatható a bekövetkezett krízisért. Azt is megállapította: a központi bank nem tett eleget a megabankok kialakulása ellen, pedig ez nagy rendszerkockázati tényező volt.

Érvelése szerint nem sok mindent lehetett tenni a buborék felismerésére, mielőtt az kidurrant. „Erős kétségeim vannak afelől, hogy megelőzhető lett volna a globális pénzügyi piacokat leromboló válság” – fogalmazott Alan Greenspan. Hozzátette, nem ért egyet azzal az elgondolással – amelyet utóda, Ben Bernanke is támogat –, hogy egy központi rendszerkockázati felügyelettel megelőzhető egy esetleges újabb pénzügyi válság.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.