időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Keveset sportolnak a magyarok

MNO
2010.03.29. 14:54

A magyaroknak csupán 23 százaléka sportol, illetve végez testedzést legalább heti rendszerességgel, míg az EU átlagában ez a mutató 40 százalék – derül ki az Eurobarometer uniós statisztikai hivatal hétfőn közzétett jelentéséből.

A havonta legfeljebb néhány alkalommal sportolók számaránya az unióban 21, Magyarországon 24 százalék. Ebből következően az unió átlagában 39, a magyarok átlagában 53 százalék soha nem sportol.

Ha a sporton, illetve módszeres testedzésen kívül eső „testmozgást” – hobbikerékpározást, sétát, táncot, kertészkedést – tekintjük, akkor magyar szempontból valamivel jobb, de még így is az uniós átlagnál rosszabb a helyzet: heti rendszerességgel a magyarok 65 százaléka folytat ilyen tevékenységet, míg az EU-ban ez a mutató 72 százalék.

A sportolás, illetve testmozgás helyszínét illetően is nagyok a különbségek az uniós átlag és Magyarország között. Parkban, illetve a természetben sportol, mozgatja meg magát az e téren aktív uniós lakosok 48 százaléka, míg a magyaroknak csak 36 százaléka. A fitneszközpontokat az unióból 11 százalék, a magyarok közül csak 2 százalék részesíti előnyben. A sportklubokat illetően ez a mutató uniós részről 11, Magyarországon 3 százalék, a sportközpontokat illetően pedig 8, illetve 4 százalék.

Az uniós átlagnál viszont gyakrabban (31-gyel szemben 42 százalékos arányban) sportolnak, mozognak a magyarok „útközben” – mármint a lakás és az iskola/munkahely/bevásárlás helyszíne között –, a munkahelyükön (8-cal szemben 12 százalékos arányban), az iskolában/egyetemen (4-gyel szemben 6 százalékos arányban), valamint „máshol, spontán módon” (11-gyel szemben 18 százalékos arányban) – legalábbis a kérdezőbiztosoknak adott válaszok tanúsága szerint.

Azzal az állítással, hogy „a környék, ahol élek, sok lehetőséget biztosít a testmozgásra”, az uniós válaszadók 75, a magyarok 64 százaléka értett egyet maradéktalanul vagy némi megszorítással.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.