Kiváló Magyar Áruk Áruháza Óbudán

Hamarosan megnyílik az első Kiváló Magyar Áruk Áruháza Óbudán. Az elképzelések szerint a következő öt évben további több száz hasonló kereskedelmi egység kezdi majd meg működését az országban és a Kárpát-medencében, teret adva a jó minőségű hazai termékek, a hungarikumok nagyobb arányú forgalmazásának, a termelői háttér megerősödésének.

MNO
2010. 03. 03. 9:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új áruházláncot az alakuló, hozzávetőleg egy milliárd forintos alaptőkével rendelkező Kiváló Magyar Áruk Áruháza Zrt. hívja életre, amelynek elnöke a társaság célkitűzéseiről beszélt az MTI-Pressnek. Tamás Károly úgy véli, hogy a világválságból való kilábaláshoz az élelmiszer-termelés és az energia olcsóbb előállítása adja meg a kivezető utat: Magyarország mindkét területen jó adottságokkal rendelkezik, e javakkal megfelelően sáfárkodva tehát lehet esélye a gazdasági felemelkedésre. A jó minőségű hazai agrártermékek forgalmazásának élénkítéséhez, éppen az idei Széchenyi Év jegyében azonban szükség van önálló magyar áruházlánc megszervezésére – fűzi hozzá.

Meglátása szerint ugyanis a „globalizáció káros hatásaként mindinkább a messze országokból, más kontinensekről importált, bizonytalan eredetű, gyakran silány minőségű tömegárú érkezik ömlesztve az országba, aminek többszörösen hátrányos következményeit a társadalom sínyli meg”. „Egyfelől az agyon vegyszerezett, adalékanyagokkal dúsított, alacsony beltartalmi értékű műélelmiszerek kedvezőtlenül hatnak a népegészségügyre is. Lényegében alultáplált túltápláltak vagyunk, amire betegségek sora vezethető vissza. Felmérések szerint évente fejenként átlag két és fél kiló mérget eszünk meg a nem megfelelő minőségű élelmiszerekkel” – állítja. „Másfelől a nagy áruházláncok terjeszkedése, üzletpolitikája miatt a jó minőségű hazai élelmiszerek mindinkább kiszorulnak a hazai és az exportpiacról. Ez pedig a gazdák tömeges tönkremenetelét, vállalkozások ellehetetlenülését, a vidék eltartó képességének gyengülését, nyomában a szociális feszültségek erősödését vonhatja magával.”

Az a véleménye, hogy a nálunk megtelepedett multinacionális cégek üzleti megfontolásból sokszor eleve megnehezítik a hazai termékek piacra jutását, ami hátrányos helyzetbe hozza a hazai vállalkozásokat: ennek megváltoztatására határozta el több, a témában érdekelt vállalkozó az új áruházlánc kiépítését. Tamás Károly közlése szerint az üzletekben az agrártárca szakzsűrije által kiemelkedően jó minőségűnek ítélt hazai élelmiszerek és más cikkek sorakoznak majd a pultokon. Jelenleg is csaknem félezer ilyen, Kiváló Magyar Élelmiszer emblémával ellátott termék szerepel a listán, közöttük sajtok, konzervek, húsok, tészták, biotermékek és italok.

Mint mondja, az új hazai áruházak hátterében a teljes termékpálya, a termelés, a felvásárlás, a feldolgozás és az értékesítés áttekinthető lesz, méghozzá a gazdák érdekeit szem előtt tartva. Eddig ugyanis a folyamatot aránytalanságok jellemezték. Az alacsony felvásárlási árak miatt a terméket előállító vállalkozók rosszul jártak, a láncolat többi szereplője pedig többszörös hasznot könyvelhetett el – érvel a szakember, hozzátéve: a leendő áruházlánc a garantáltan jó minőségű hazai élelmiszerek arányának növelésére, a fogyasztók védelmére törekszik majd.

Egyidejűleg a szociális ellátási programhoz is csatlakozhatna – veti fel –, ugyanis ha a szociális segélyek 50 százalékát élelmiszerjegyben adnák oda a jogosultaknak, akkor azokat a magyar áruk áruházaiban be lehetne váltani. Ily módon az emberek az egészséges táplálkozáshoz jó minőségű alapvető élelmiszerekhez juthatnának, a termelők pedig a biztos piac tudatában megerősödhetnének. Tamás Károly azzal számol, hogy az agrárszektorban „így új munkahelyek tízezrei jöhetnek létre”. Mindehhez persze a jogszabályi háttér megváltoztatására, társadalmi összefogásra is szükség van – jegyzi meg, Széchenyi István híres mondatát idézve: „Egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen”.

Ismertetése szerint az új, magyar áruházak láncolatát kiépítő társaság a több mint ezerféle hungarikum bemutatását, forgalmazását, exportját is célul tűzi ki. – Az ide tartozó termékek megőrzése, piacra juttatása ma különösen fontos, amikor a gazdasági érdekek érvényesítésére egyre elszántabb küzdelem alakul ki a hazai és a nemzetközi piacokon egyaránt – ad hangot véleményének. Nézete szerint a „Kárpát-medencében évszázadok során felhalmozott anyagi és szellemi értékeket hordozó hungarikumok – mézek, borok, lekvárok, őshonos állatokból készült élelmiszerek – a maguk egyediségével megtalálhatják helyüket a világpiacon, és az idegenforgalom élénkítésében is szerepük lehet”.

A társaság egyébként azt tervezi, hogy várhatóan már áprilisban – szintén Óbudán – megnyitja az első Magyar Ízek Háza éttermet is, ahol hungarikumokból készült gasztronómiai remekeket sütnek, főznek a hazai konyha hírnevének az öregbítésére – mondja Tamás Károly.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.