Az új áruházláncot az alakuló, hozzávetőleg egy milliárd forintos alaptőkével rendelkező Kiváló Magyar Áruk Áruháza Zrt. hívja életre, amelynek elnöke a társaság célkitűzéseiről beszélt az MTI-Pressnek. Tamás Károly úgy véli, hogy a világválságból való kilábaláshoz az élelmiszer-termelés és az energia olcsóbb előállítása adja meg a kivezető utat: Magyarország mindkét területen jó adottságokkal rendelkezik, e javakkal megfelelően sáfárkodva tehát lehet esélye a gazdasági felemelkedésre. A jó minőségű hazai agrártermékek forgalmazásának élénkítéséhez, éppen az idei Széchenyi Év jegyében azonban szükség van önálló magyar áruházlánc megszervezésére – fűzi hozzá.
Meglátása szerint ugyanis a „globalizáció káros hatásaként mindinkább a messze országokból, más kontinensekről importált, bizonytalan eredetű, gyakran silány minőségű tömegárú érkezik ömlesztve az országba, aminek többszörösen hátrányos következményeit a társadalom sínyli meg”. „Egyfelől az agyon vegyszerezett, adalékanyagokkal dúsított, alacsony beltartalmi értékű műélelmiszerek kedvezőtlenül hatnak a népegészségügyre is. Lényegében alultáplált túltápláltak vagyunk, amire betegségek sora vezethető vissza. Felmérések szerint évente fejenként átlag két és fél kiló mérget eszünk meg a nem megfelelő minőségű élelmiszerekkel” – állítja. „Másfelől a nagy áruházláncok terjeszkedése, üzletpolitikája miatt a jó minőségű hazai élelmiszerek mindinkább kiszorulnak a hazai és az exportpiacról. Ez pedig a gazdák tömeges tönkremenetelét, vállalkozások ellehetetlenülését, a vidék eltartó képességének gyengülését, nyomában a szociális feszültségek erősödését vonhatja magával.”
Az a véleménye, hogy a nálunk megtelepedett multinacionális cégek üzleti megfontolásból sokszor eleve megnehezítik a hazai termékek piacra jutását, ami hátrányos helyzetbe hozza a hazai vállalkozásokat: ennek megváltoztatására határozta el több, a témában érdekelt vállalkozó az új áruházlánc kiépítését. Tamás Károly közlése szerint az üzletekben az agrártárca szakzsűrije által kiemelkedően jó minőségűnek ítélt hazai élelmiszerek és más cikkek sorakoznak majd a pultokon. Jelenleg is csaknem félezer ilyen, Kiváló Magyar Élelmiszer emblémával ellátott termék szerepel a listán, közöttük sajtok, konzervek, húsok, tészták, biotermékek és italok.
Mint mondja, az új hazai áruházak hátterében a teljes termékpálya, a termelés, a felvásárlás, a feldolgozás és az értékesítés áttekinthető lesz, méghozzá a gazdák érdekeit szem előtt tartva. Eddig ugyanis a folyamatot aránytalanságok jellemezték. Az alacsony felvásárlási árak miatt a terméket előállító vállalkozók rosszul jártak, a láncolat többi szereplője pedig többszörös hasznot könyvelhetett el – érvel a szakember, hozzátéve: a leendő áruházlánc a garantáltan jó minőségű hazai élelmiszerek arányának növelésére, a fogyasztók védelmére törekszik majd.
Egyidejűleg a szociális ellátási programhoz is csatlakozhatna – veti fel –, ugyanis ha a szociális segélyek 50 százalékát élelmiszerjegyben adnák oda a jogosultaknak, akkor azokat a magyar áruk áruházaiban be lehetne váltani. Ily módon az emberek az egészséges táplálkozáshoz jó minőségű alapvető élelmiszerekhez juthatnának, a termelők pedig a biztos piac tudatában megerősödhetnének. Tamás Károly azzal számol, hogy az agrárszektorban „így új munkahelyek tízezrei jöhetnek létre”. Mindehhez persze a jogszabályi háttér megváltoztatására, társadalmi összefogásra is szükség van – jegyzi meg, Széchenyi István híres mondatát idézve: „Egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen”.
Ismertetése szerint az új, magyar áruházak láncolatát kiépítő társaság a több mint ezerféle hungarikum bemutatását, forgalmazását, exportját is célul tűzi ki. – Az ide tartozó termékek megőrzése, piacra juttatása ma különösen fontos, amikor a gazdasági érdekek érvényesítésére egyre elszántabb küzdelem alakul ki a hazai és a nemzetközi piacokon egyaránt – ad hangot véleményének. Nézete szerint a „Kárpát-medencében évszázadok során felhalmozott anyagi és szellemi értékeket hordozó hungarikumok – mézek, borok, lekvárok, őshonos állatokból készült élelmiszerek – a maguk egyediségével megtalálhatják helyüket a világpiacon, és az idegenforgalom élénkítésében is szerepük lehet”.
A társaság egyébként azt tervezi, hogy várhatóan már áprilisban – szintén Óbudán – megnyitja az első Magyar Ízek Háza éttermet is, ahol hungarikumokból készült gasztronómiai remekeket sütnek, főznek a hazai konyha hírnevének az öregbítésére – mondja Tamás Károly.
(mti)

„A családok jelentik az erős alapot, amelyen a nemzetek állnak” – Hankó Balázs demográfiáról, családról, egyetemekről és Ferenc pápáról