Első hallásra: mint aki tizenkilencre lapot húz. Első kóstolásra, vagy inkább a másodikra: meg vagyok győzve. A birs, a barack, az alma ötvenfokosan – eperfa hordóban érlelve – nagyon-nagyon szépen, telten, gazdagon adja ki a gyümölcsízeket. (Igaz, most már tudom, komoly az előnyöm sok pálinkakóstolóval szemben, mivel minden szóba jöhető pálinkagyümölcsöt élőben ismerek a gyerekkori kertekből vagy az erdei csatangolásokból. Így nem zavarnak meg a mesterséges aromák, illatok, sem az a kis vadság, ami a kökénypálinka vagy a fekete ribiszke sajátja.)
A Matheus esetében az eperfa hordó is a pálinka rock and roll egyik bizonyítéka, ugyanis a legszomjasabb fafajta. A gyümölcspárlat tíz százalékát is megiszogatja, mire elkészül a pálinka. Mégis érdemes ezekért a telt, lényegében magízmentes zamatokért a hordó gondjaira bízni a leendő italokat. A Matheus Pálinkaház a ferencesekhez és a ferences pálinkareceptúrához köti gyökereit, ősszel Miskolcon a minoriták meg is szentelték Máté Csabáék italait. Most pedig itt az újabb nagy dobás: az első kerületi Corvin téren, a Hagyományok Házának kellemes közelségében Matheus pálinka- és kávéház nyílt.
Azért jó, hogy közel vannak a néprajzosok, a népdalénekesek, a néptáncosok, mert ők mindnyájan szeretik a pálinkát, a pálinkaházi közönség pedig őket és nyilván azt is, hogy jelenlétükkel sajátos zamatot adnak az ízléssel és nagyon nagy visszafogottsággal berendezett kétszintes vendéglátóhelynek, amelyet afféle kellemes bemutatóteremnek szánnak Máté Csabáék. Ez pedig azt jelenti, hogy – a kategórián belül persze – a tulipános poharak tartalmát viszonylag baráti áron mérik. A Matheus pálinka mellett Márton és leányai vadőszibarack-, vadmálna- és Irsai Olivér-pálinkái is a repertoárban szerepelnek.















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!