Adatkezelő cég vált fantommá

Adócsalás és számviteli rend megsértése bűntettének gyanúja miatt feljelentést tett az APEH az ellen a cég ellen, amelyik alvállalkozóként részt vett a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal informatikai rendszereinek fejlesztésében. A nemzetbiztonsági szempontból érzékeny adatokhoz is hozzáférő vállalkozás azóta fantomizálódott. Két év alatt 1,2 milliárd forintot vettek fel a társaság bankszámlájáról, s további 127 millió forintot utaltak el onnan.

Munkatársunktól
2010. 05. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel egy évtizede végzi az önkormányzati, országos és európai parlamenti választások informatikai rendszereinek fejlesztéseit az Idom 2000 Konzulens Zrt., amelynek a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatallal kötött szerződése alapján gyakorlatilag az összes okmányirodai rendszerben megjelenő adathoz is hozzáférése van. A lapunk birtokába jutott dokumentumok szerint az Idom feladata volt a lakcímigazolványokat, vezetői engedélyeket, anyakönyvi adatokat nyilvántartó rendszerek, a járműadatokat tartalmazó, a választójoggal nem rendelkezőket nyilvántartó, a felelősségbiztosításra vonatkozó rendszerek tesztelése és fejlesztése is, de ők végezték a mozgáskorlátozottaknak kiadható parkolási igazolványok adataival kapcsolatos, illetve a központi okmánytári rendszerrel öszszefüggő feladatokat is.

*

Az Idom Zrt. alvállalkozók bevonásával dolgozott, egyik partnercége pedig az
É. B. SZ. K. 2004 Építőipari, Beruházó és Szolgáltató Kft. volt.
A Magyar Nemzetnél lévő iratok szerint az egyébként épület, híd, alagút, közmű és vezetékek építését főtevékenységként végző É. B. SZ. K. Kft. a fent felsorolt összes területtel összefüggésben végzett informatikai munkákat, és ebből adódóan bizalmas információkba is betekintése volt. A HVG korábban arról írt, hogy 2006-ban és 2007-ben a kft. végezhette a polgári lőfegyverek országos nyilvántartó rendszerének korszerűsítését és az ennél „jóval nagyobb falatot” jelentő, úgynevezett SISine4ALL rendszerhez kapcsolódó programozói munkákat is. A hetilap közölte: ez nem más, mint a kontinens teljes körözési listáját tartalmazó adatbank, az unió közös schengeni határ-ellenőrzési együttműködésének központi eleme.
Az É. B. SZ. K. Kft. meghatalmazottját, Kovács-Keszte Évát 2008. július 2-án értesítette az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága, hogy adóvizsgálatra készül. Az adóellenőrök július 8-án terveztek kiszállni a cég Mérnök utcai irodájába, ám a megnevezett ügyvezető, Vódli Ferenc külföldi útja miatt ez elmaradt. A tervezett ellenőrzés másnapján az É. B. SZ. K. Kft. a cégbíróságon jelezte, hogy változás állt be a tulajdonosi szerkezetben. A bíróság július 29-én bejegyezte, hogy a társaság többségi tulajdonosa június 23-tól a marokkói illetőségű Bhasil Mohammed. Ezzel párhuzamosan a vállalkozás székhelyéül is más címet adtak meg. Ezt követően a társaság elérhetetlen lett, gyakorlatilag fantomizálódott. Az APEH revizorai felkeresték a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal idegenrendészeti osztályát és más állami szervezeteket, ahonnan azt a választ kapták, hogy Bhasil Mohammed sem az idegenrendészeti, sem a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban nem szerepel.
Az adóhatóság adatokat kért az
É. B. SZ. K. Kft. számlavezető bankjától is. Kiderült, hogy a cég számlái felett Vódli Ferenc (az ő felesége egyébként Kovács-Keszte Éva volt) és Várkonyi Gabriella volt jogosult rendelkezni, akiknek a hozzájárulásával 2006-ban és 2007-ben öszszesen 1,228 milliárd forintot vettek fel készpénzben és 127 millió forintot utaltak más számlákra. Az átutalások magánszemélyek számláira mentek, akik a rendelkezésre álló adatok szerint ezeket a bevételeiket nem vallották be az APEH-nek. A birtokunkban lévő dokumentumok szerint az É. B. SZ. K. Kft. a vizsgált időszakban az általános forgalmi adó bevallásán kívül semmilyen más adónemre vonatkozóan nem tett bevallást, így sem a személyi jövedelemadó, sem a járulékok vonatkozásában.
A történtek miatt az APEH tavaly márciusban feljelentést tett ismeretlen tettes ellen számviteli rend megsértésének és adócsalás bűntettének gyanúja miatt a vám- és pénzügyőrségen.
A HVG az üggyel összefüggésben korábban azt írta, hogy az Idom Zrt. közvetett fő tulajdonosa Schäffer István 2001 és 2009 között a miniszterelnökség központi szolgáltatási főigazgatója volt. Az Idom a 2006-os önkormányzati választásokon 775 millió forintot nyert rendszerfejlesztésre, amelyből 240 millió mehetett alvállalkozóknak. A 2009-es európai parlamenti választásokon 450 millió forintos megrendelést kapott a cég, amelynek negyven százaléka alvállalkozóknál landolhatott. A mostani választásoknál szintén igénybe veszik az Idom szolgáltatásait, közel hatszázmillió forint értékben.
A hetilap arról is cikkezett, hogy az
É. B. SZ. K. Kft. gyanús eladása körül közvetítőként az a szír Bassam Tarche is közreműködött, akit március 17-én fényes nappal lőttek le a fővárosban. A hírek szerint állítólag ő hozta be az üzletbe a marokkói Bhasil Mohammedet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.