FKF-ügy: pánik az MSZP-ben

Pánikot keltett és kisebb belháborút indított az MSZP-ben a BKV-botrány után a napokban kipattant FKF-ügy. Az előbbiről Ihász Sándor fővárosi főügyész a Heti Válasz tegnap megjelent számában leszögezte: a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) már korábban jelezte, a büntetőeljárásban meggyanúsítható a még mentelmi joggal védett Hagyó Miklós, az MSZP volt főpolgármester-helyettese, azonban kiegészítésre visszaküldték az előterjesztést. A BRFK szóvivője tegnap közölte: hamarosan megkezdik a kihallgatásokat.

2010. 05. 02. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. ügyében Ughy Attila fideszes országgyűlésiképviselő-jelölt tegnap felszólította Szaniszló Sándort, a fővárosi cég MSZP-s felügyelőbizottsági (fb) elnökét, a XVIII. kerület alpolgármesterét, hogy tisztázza a szerepét. Szaniszló közölte: miután a BRFK hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított a cégnél, és a Magyar Nemzet nyilvánosságra hozta Bielek Péter vezérigazgató rendőrségi tanúvallomásának részleteit, amelyben Hagyóra és Mesterházy Ernőre, Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester tanácsadójára tett terhelő vallomást, azonnal belső vizsgálatot rendeltek el. Az fb-elnök lapunknak elhatárolódott Hagyótól. – Soha nem volt a barátom, a bizottság kizárólag a menedzsment által előterjesztett ügyeket tárgyalta – mondta. Hagyó Miklós viszont a távirati irodával közölte: jogi lépéseket tesz a kiszivárgott tanúvallomás miatt.
A BKV-nál egyre terebélyesedő nyomozás miatt a főpolgármester-helyettesi posztról távozott, az MSZP-tagságát felfüggesztő, országgyűlésiképviselő-jelöltségéről a választás előtt lemondó Hagyó Miklós az MTI-nek azt mondta: főpolgármester-helyettesként az FKF-nél sem volt utasítási, döntési és munkáltatói jogköre, és most is áll minden vizsgálat elé.

*

Emlékezetes, a közlekedési társaságnál a milliárdos végkielégítések és tanácsadói szerződések miatt indult nyomozásban Demszky korábbi helyettesére terhelően vallottak a BKV volt vezetői, feltárva, hogy a cég az MSZP és az SZDSZ kifizetőhelye volt.
A szocialistáknál közben a jelenlegi és volt funkcionáriusok között kitört a belháború. Hagyó nyilatkozatában a tőle elhatárolódó Szaniszló Sándorra hivatkozva állította: az fb folyamatosan beszámoltatta a menedzsmentet, és nem jeleztek soha semmilyen problémát. Az MSZP budapesti tanácsa később Szaniszlóra hivatkozva közleményében minden felelősséget az FKF-fb volt fideszes tagjára hárított. A fővárosi ellenzék tavaly azért hívta vissza fb-tagjait, mert az MSZP–SZDSZ-es többség nem engedte feltárni a visszásságokat.

Nyomás alatt. A Fővárosi Vízművek és a Főkert is komoly politikai nyomás alatt állt – erről beszéltek a cégek volt vezetői az Indexnek. Mindkét egykori igazgató arról számolt be, hogy „aki nem volt együttműködő, azt kicsinálták”. Haranghy Csaba, aki 2003-tól 2008-ig volt a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója, arról beszélt: „a próbálkozás technikája hasonló volt”, mint amiről már más közműcégeknél is beszámoltak. Állítása szerint többször érkezett ajánlat hozzá azzal, hogy „xy milyen remek jogász, vagy yz milyen remek kommunikációs szakember”, de ő mindig elhárította ezeket. Mint mondta, hamar híre ment, hogy „nem együttműködő”, majd amikor már régi embereinek az állása került veszélybe, inkább felállt a vezérigazgatói székből. Kocsis Lászlót 2009-ben mentették fel a Főkertnél 17 éven át betöltött vezérigazgatói tisztségéből. Ő is arról beszélt, hogy felsőbb nyomásra kellett volna megbízásokat adnia konkrétan megnevezett ügyvédi irodáknak és kommunikációs cégeknek. Erre nem volt hajlandó, szerinte ezért menesztették. Kocsist ráadásul abban az évben rúgták ki, amikor elérte, hogy a Főkert kiemelten közhasznú nonprofit státust kapjon. Ezzel évi 140 milliót takarított meg a fővárosnak.
Hagyó Miklós (MSZP) volt főpolgármester-helyettes azt mondta az Indexnek: személyi ügyekben a közgyűlés gazdasági bizottsága döntött, ezeket előzetesen megtárgyalta a szocialista és szabad demokrata frakció és a főpolgármesteri kabinet. A döntések koalíciós konszenzuson alapultak, Hagyó – állítja – „csak egy szereplő volt a sokból”, akik közül bárki megakadályozhatta volna a döntést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.