Helyén marad az FKF-vezér

A Fővárosi Közgyűlés tegnap esti ülésén nem kapott többséget az a határozati javaslat, hogy visszahívják az FKF Zrt. igazgatóságából Bielek Péter vezérigazgatót, és utasítják a társaság igazgatóságát, hogy további intézkedésig mentesítse a vezérigazgatót a munkavégzés alól. A határozat elfogadásához egy voks hiányzott.

2010. 05. 09. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Bielek Péter tegnap este Tiba Zsolt főjegyzőnek elektronikus levélben bejelentette, hogy fizetés nélküli szabadságra kíván menni a társaság felügyelőbizottsága által kezdeményezett vizsgálat idejére, továbbra is a cég élén marad – derült ki a Fővárosi Közgyűlés ülésén. Előzőleg a testület szocialista frakciója a vezérigazgató elleni lépés fejében szavazta meg az FKF csaknem hatmilliárdos közszolgáltatási szerződését. Ugyanakkor zárt ülésen az előtérben is hallható éles vitában az egykori koalíciós pártok, az MSZP és az SZDSZ képviselői nem tudtak megegyezni.
Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester végül leszavazott javaslata szerint Bieleket visszahívták volna igazgatósági tagságából, és a vezérigazgatót ideiglenesen fel akarták menteni a munkavégzés alól. Az FKF vezérigazgatójának rendőrségi vallomása alapján lapunk írta meg, hogy Hagyó Miklós (MSZP) korábbi főpolgármester-helyettes és Demszky volt főtanácsadója, Mesterházy Ernő előre közölték, mely cégeknek kell nyerniük a társaság közbeszerzésein.
A közgyűlésen Szaniszló Sándor, az FKF Zrt. szocialista felügyelőbizottsági elnöke kijelentette: május 15-i határidővel külső szakértőt bíztak meg a vizsgálattal, de a vezérigazgató nem működött együtt sem velük, sem az igazgatósággal. – Tegyen ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést – szólította fel a főpolgármestert Szaniszló, bár az ügyben a BRFK már nyomoz. Demszky viszont azt mondta, március elején tájékoztatást kért Bielektől a cég közbeszerzéseiről, tanácsadói szerződéseiről, de a jelentésben nem volt szó gondról.
Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője lapunknak elmondta: nem vesznek részt a szavazásban, nem véletlenül hívták vissza korábban tagjaikat a fővárosi gazdasági társaságokból. Kiderült, az MSZP és az SZDSZ ugyanúgy működtette a pénzszivattyút a BKV-nál, az FKF-nél, a gyógyfürdőknél és szinte az összes közműcégnél – mondta.
A közgyűlés egyhangúlag döntött arról, kezdeményezi az államnál a belvárosi Erzsébet téri „gödör” átvételét kulturális célú hasznosításra. Elfogadták, hogy Sas Józseftől, az adócsalásért elítélt volt direktortól csaknem másfél millióért átveszik az általa a Mikroszkóp Színpad Nonprofit Kft.-ben birtokolt üzletrészt. Sas ezt a színház alapítványának kérte kifizetni.
A képviselők határoztak arról is, hogy a BKV pénzügyi támogatásának felhasználásánál vizsgálják meg, a tervezett villamosfelújítások helyett a korábban bevált hannoveri villamosok közül szerezzen be járműveket. Ugyanakkor a közgyűlés elutasította azt a fővárosi keretszabályzatot, amely Észak-Csepel szinte teljes beépítését célozta.
A képviselők tudomásul vették még azt is, hogy a Horváth Csaba volt MSZP-s főpolgármester-helyettes kezdeményezésére létrehozott Fővárosi Egészségközpont Zrt. valamennyi felügyelőbizottsági tagja lemondott, a társaságot a nyáron felszámolják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.