Csak a szokásos élelmiszerbotrány: itt a szalmonellás tojáslé

Szalmonellával fertőzött, nagy mennyiségű tojáslé érkezett Olaszországból az utóbbi időben Magyarországra, a terméket a hatósági vizsgálatok után kivonták a forgalomból – tájékoztatott a Baromfi Termék Tanács (BTT) pénteken.

MNO
2010. 04. 02. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A terméktanács információja szerint az utóbbi hónapokban havonta több ezer tonna mennyiségben érkezett Magyarországra olasz tojáslé, dömpingáron. Miközben ugyanis belföldön egy tonna tojáslé mintegy 800 ezer forintba kerül, az Olaszországból behozott árut a magyar ár feléért kínálják.

A BTT a termékkel kapcsolatban minőségi problémákat gyanított, felhívta erre a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) figyelmét, és kérte, hogy az ellenőrző hatóság vizsgálja meg. A vizsgálat igazolta a terméktanácsi gyanút, megállapította, hogy az Olaszországból származó tételek szalmonellával fertőzöttek így a forgalomból azonnal kivonta.

A hatóság a vonatkozó rendelkezéseknek megfelelően értesítette az európai élelmiszerbiztonsági gyors riasztási láncot is az ügyről. A riasztási láncba három napja került be az eset, és a BTT öt napja kapta az első jelzéseket, hogy probléma lehet az olasz tojáslével – mondta Bárány László, a BTT elnöke. Hozzátette: az esetleges felhasználókat nem fenyegeti közvetlen veszély ugyanis a hőkezelés hatására a szalmonella kórokozója elpusztul, nyersen pedig általában nem használják fel a tojáslevet.

Földi Péter, a BTT titkára az MTI-nek még elmondta: nem lehet pontosan tudni, mekkora mennyiség került az országba, ugyanis uniós belső paci árumozgásról van szó. Magyarországon a vállalkozások mintegy 2,5-2,7 milliárd étkezési tojást termelnek évente. A hazai fogyasztás ellátására további 200-250 millió tojás érkezik még az országba. A hazai termelés 9 százalékát dolgozzák fel tojáslé illetve tojáspor formájában, ezt jellemzően a tésztagyártók, cukrászok és a pékek használják fel. Az éves feldolgozott tojáslé mennyisége hazánkban 20 ezer tonna, amihez mintegy 400 millió darab tojás szükséges – közölte a BTT titkára.

(MTI)

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.