Az ügyészek újraindították a nyomozást

2010. 05. 23. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újraindította a nyomozást Hatvani Csaba, Terézváros MSZP-s alpolgármestere ellen a Központi Nyomozó Főügyészség, miután a választáson sem egyéni jelöltként, sem pártlistáról nem szerzett mandátumot, és nem védi már a mentelmi jog – közölte lapunk kérdésére Fazekas Géza ügyészségi szóvivő. Elmondta: Hatvanit, akárcsak Terézváros több szocialista és szabad demokrata vezetőjét, hűtlen kezeléssel gyanúsítják az Andrássy út és környékén értékesített önkormányzati ingatlanok ügyében. – Az eljárási törvény értelmében annál a közfeladatot ellátó személynél, akit országgyűlésiképviselő-jelöltsége miatt mentelmi jog védett, nem automatikusan indul újra a büntetőeljárás, hanem arról a nyomozást végző ügyészség felettes szerve dönt – mondta Fazekas Géza. Hozzátette: az Országos Választási Bizottság (OVB) hivatalos értesítése után azonnal léptek.
Hatvanit korábban az úgynevezett kerékbilincselési vesztegetési ügyben a Budapesti Nyomozó Ügyészség is meggyanúsította felbujtóként elkövetett hivatali viszszaéléssel. Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azonban elmondta, ők még nem kapták meg az OVB-határozatot, ezért a választás miatt felfüggesztett gyanúsításról várhatóan csak a jövő héten dönthetnek.
A terézvárosi ingatlanpanama ügyében akár gyanúsítottként hallgathatják ki az MSZP-s Kékesi Tibort is, aki az új parlament mai megalakulásával veszti el mentelmi jogát.
Megszűnik a védettsége Szilvásy György volt titokminiszternek is, akit az UD Zrt.-ügyben hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett, különleges személyes adattal való visszaéléssel gyanúsítottak meg. Újraindulhat a nyomozás a parlamentből kiesett MDF-es Dávid Ibolya és Herényi Károly esetében, akik a fenti ügyben személyes adattal való visszaélés és kényszerítés miatt lehetnek gyanúsítottak.
Mint arról beszámoltunk, a szintén mentelmi jogát vesztő Hagyó Miklós (MSZP) volt főpolgármester-helyettest a BKV-nál indított büntetőeljárásban a napokban hallgathatják ki gyanúsítottként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.