BKV-ügy: előzetesben a Hagyó-csapat

Közös nyomozócsoportot hoz létre a Központi Nyomozó Főügyészség és a BRFK a BKV-ügyben folytatott büntetőeljárás további szakaszában – értesült lapunk. A hírt megerősítették a rendőrségen is, ahol már közel egy éve zajlik a közlekedési társaságnál bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés, csalás és más bűncselekmények gyanújával indított nyomozás. Hagyó Miklós, az MSZP két hete őrizetbe vett volt főpolgármester-helyettese előzetes letartóztatását helybenhagyta a bíróság.

2010. 06. 04. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Selyemzsinór Wiesztnek. Egy-két napja van Wieszt Jánosnak, az MSZP újbudai és fővárosi politikusának, hogy tisztázza magát „a pártja” előtt – jelentette ki tegnap Lendvai Ildikó pártelnök a TV2 Mokka című reggeli műsorában. Bár Wieszt fényévnyi távolságot emlegetett a XI. kerületi Fidesz által nyilvánosságra hozott videofelvételen látható 2,2 millió forintos kenőpénz átvétele és annak értelmezése között, úgy tudjuk, hogy a fővárosi szocialisták nem várnak: korrupciógyanúba keveredett társukat a Fővárosi Közgyűlés jövő csütörtöki üléséig lemondásra kényszerítik. A BRFK szerint az ügyben vesztegetés gyanújával, ismeretlen tettes ellen indított nyomozásról, egy esetleges gyanúsításról legkorábban a jövő hét elején adhatnak tájékoztatást.


Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes esetében helybenhagyta az előzetes letartóztatást tegnap a Fővárosi Bíróság, míg társai, Horváth Éva és Lelovics Ottó első fokon házi őrizetbe helyezett gyanúsítottak esetében ugyancsak elrendelte a letartóztatást, egy hónapra. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője kiemelte: Hagyó társai esetében a bíróság az ügyészség korábbi álláspontját erősítette meg, hogy mindhármójuk esetében fennáll a szökés, elrejtőzés és az eljárás megnehezítésének, megakadályozásának a veszélye.
Lapunk eközben megtudta, megkettőzött erővel folytatódhat a bűncselekmények feltárása, mert a napokban megalakul a közös ügyészségi-rendőrségi nyomozócsoport. – Az elmúlt évekből nincs sok példa az ilyen együttműködésre, legutóbb a rendőrség a Nemzeti Nyomozó Irodával folytatott közös nyomozást a cigánytámadások ügyében – erősítette meg lapunknak Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője. Bár a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vette át a nyomozást és annak kommunikációját is, ez a speciális egység létrejön.
Ismeretes, a múlt héten a Legfőbb Ügyészség súlyos korrupciós bűncselekmények miatt utalta a KNYF hatáskörébe a büntetőeljárás lefolytatását. A csaknem egy éve tartó nyomozásban a BRFK tavaly decemberben azt közölte, hogy az eljárás akkor érheti el a fővárosi önkormányzatot, ha bebizonyosodik, az általuk működtetett rendszer miatt követhettek el bűncselekményeket a közpénzen fenntartott BKV-nál. A rendőrség külön kezeli a végkielégítések, a tanácsadói szerződések, illetve a vesztegetés ügyét. Előbbinél több mint 800 személy szerepét, utóbbiakkal összefüggésben pedig a főváros ügyvédi szerződéseit is vizsgálják. Az említett céges szerződések száma akkor megközelítette a kétszázat.
Az összességében akár több milliárd forintos károkozás ügyében több szálon futó nyomozások eljutottak odáig, hogy a nem jogerősen előzetes letartóztatásba került Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettest és parlamenti képviselőt hivatali vesztegetéssel is meggyanúsíthatják. Úgy tudjuk, szintén kihallgathatják tanúként, sőt esetlegesen gyanúsítotti minőségben Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármestert.
Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya a Népszabadság tegnapi számában megjelent interjújában a politikusokat is érintő nyomozásokról a következőket mondta: „Azt már kijelenthetjük, hogy az elkövetési módszer nagyjában-egészében mindenütt ugyanaz volt. Arról azonban még korai lenne nyilatkozni, hogy mindenütt ugyanazok voltak-e az elkövetők, vagy hogy mekkora volt az átfedés az egyes bűncselekmények tettesei között. (…) Egyre tisztább a kép. Ne feledjük azonban, hogy itt több, különböző fővárosi cégeknél elkövetett bűncselekményről van szó, amelyeknek a nyomozása más-más szakaszban van. Van, ahol már rendelkezésünkre állnak a véglegesnek tekinthető szakértői vélemények is, máshol még csak az eljárás elején tartunk” – fogalmazott a főrendőr, aki Hagyó parlamenti mandátumának lejártára „időzített” előállításról azt mondta: „Volt olyan információ, hogy Hagyó úr esetleg külföldre távozna, még mielőtt kihallgathatnánk. Nyilván nem kockáztathattuk meg, hogy ezt megtegye.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.