Pénzügyi anomáliák a Duna TV-nél?

A Duna Televíziónál százmilliós nagyságrendű pénzügyi visszaélés nyomára bukkant a csatornát felügyelő kuratórium fideszes tagja. A testület előző kormányhoz lojális többsége, valamint a tévé menedzsmentje elutasította, hogy az ügyben vizsgálat induljon. A pénz kifolyatását lehetővé tevő szerződéseket Cselényi László, a Duna Televízió elnöke írta alá.

Bodacz Balázs
2010. 07. 08. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz millió forint juthatott ki a Duna Televízióból két olyan produkció esetében, amelyet a tévé közvetítőcégeken keresztül rendelt meg – közölte Szabó László, a csatornát felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumának fideszes elnökségi tagja. Mint mondta: a tévé nem közvetlenül a műsorokat gyártó vállalkozásokkal szerződött, hanem közvetítőkkel. Az Egy különleges ember című produkció kapcsán – dokumentumokkal igazolva – a kurátor arról beszélt, hogy a közvetítőnek 162 milliót fizetett a Duna TV, amiből a gyártást végző vállalkozás 48 milliót kapott meg. A „maradék”, vagyis több mint 110 millió forint a közbeiktatott See Walker Television Kft. kasszájába folyt be.

*

A Suli buli című műsor esetében a gyártó cég 64 millióért készítette el azt a produkciót, amit a Jade Dragon TV Kft. 205 millióért adott tovább a Duna TV-nek. Ez esetben a gyártás valódi költsége és az érte fizetett ár között 140 millió forint a különbség. Vagyis a See Walker és a Jade Dragon együttesen negyedmilliárdot kaszálhatott. A cégbírósági nyilvántartás szerint a két vállalkozás telephelye és ügyvezetőjük személye is megegyezik. A cégeknek busás hasznot hozó szerződéseket egyébként a Duna TV részéről Cselényi László elnök írta alá.
Szabó László lapunknak elmondta: a kuratórium elnökségének tegnapi ülésén kezdeményezte, hogy induljon vizsgálat a szerződések ügyében. Az előző kormány idejéből megörökölt kuratóriumi elnökség balliberális többsége a vizsgálati indítványt azzal söpörte le, hogy azt írásban kell benyújtani. A tévé rövid közleményt adott ki, amely szerint „a Szabó kurátor úr által emlegetett hűtlen kezelés minden alapot nélkülöz”. A társaság azt is kijelentette, semmiféle közvetítő céggel nem áll kapcsolatban, mindössze produceri irodákkal, a megrendelt műsorokért fizetett ár pedig megfelel a piaci átlagnak.
Szabó László szerint a mostani kuratóriumi elnökség nem érdekelt abban, hogy vizsgálatokat folytasson le a gyanús szerződések ügyében, pedig a kuratórium Fidesz és KDNP által delegált tagjai már többször közleményben szólították fel a televízió menedzsmentjét és a felügyelőbizottságot, hogy vegyék górcső alá a külsős szerződéseket. Hozzátette: a Hungária Televízió Közalapítványnak a két produkcióval kötött szerződés ügyében az igazságszolgáltatás megfelelő szerveihez kellene fordulnia. Szabó László arra is felhívta a figyelmet, hogy a Duna Televízió alig több mint féléves, 2009 októberében és novemberében alapított cégekkel szintén százmilliós nagyságrendű szerződéseket kötött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.