Visszatér a régi harcos, Molnár sógornője

Pintér Sándor szerint nincs akadálya Nagy Róza államtitkári kinevezésének. A belügyminiszter azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter államtitkárrá nevezné ki Nagy Rózát, akinek a nevét több nyomozati szakaszban tartó üggyel összefüggésben emlegetik. Molnár Lajos volt SZDSZ-es egészségügyi miniszter sógornője, Nagy Róza stratégiai irányításával a hévízi gyógyfürdőben számos visszásság történt. Ismeretlen tettesek ellen nyomoz a rendőrség és az ügyészség is.

Velkei Tamás
2010. 06. 11. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután Nagy Róza – a rendőrségi eddigi megállapításai szerint – nem érintett ezekben az ügyekben, semmi akadályát nem látom az ártatlanság vélelme alapján az ő kinevezésének – fogalmazott tegnap Pintér Sándor belügyminiszter Nagy Róza államtitkárrá való kinevezése kapcsán. Nagy annak a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft.-nek volt a stratégiai igazgatója, amelynek tulajdonosa a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 74, míg Hévíz városa 26 százalékban.
A háromnegyed részben állami tulajdonú cégben az elmúlt két és fél esztendőben jelentős változások történtek. Molnár Lajos volt szabad demokrata egészségügyi miniszter leváltotta a fürdő éléről a feladatát tizenkét éven át kifogástalanul ellátó Vancsura Miklóst, és helyére Hegedűs Lajos helyezte. Ezzel egy időben a cég stratégiai igazgatójává Molnár saját sógornőjét, Nagy Rózát neveztette ki. Nagy az Orbán-kabinet idején a gazdasági tárca közigazgatási államtitkára volt (Hegedűs pedig az ő beosztottja), majd a Medgyessy-kormány tagja is volt, mintegy fél éven át.
A hévízi Tófürdő egyik szárnyát több mint másfél milliárd forintért bővítették, amelyet nyílt közbeszerzési eljárás keretében úgy nyert meg a Kipszer Zrt., hogy a ZÁÉV Zrt. pályázata érvényes volt, Nagy Rózáék mégis érvénytelennek ítélték. A beruházást végző cég arra kapott építési engedélyt, hogy az épületet tartó cölöpöket a meder alján fúrt alapokban kell felállítania, ehelyett a Kipszer leverte a cölöpöket. Ennek következtében a még el sem készült épület megsülylyedt. A javítási munkálatok 170 millió forintba kerültek. A beruházás ellenőrzésére két műszaki ellenőr céget is megbízott a fürdő, több mint húszmillió forint plusz áfa értékben, úgy, hogy a vállalkozásnál beruházási és fejlesztési osztály is létezik.
A fürdő nagykonyhájának felújítása során a Diszat Kft. késve adta le pályázatát, ezért a közbeszerzést lebonyolító cég érvénytelennek nyilvánította azt, és kizárta a tenderből. Ezután a fürdő vezetése – új közbeszerzési eljárás kiírása nélkül – mégis a Diszattal végeztette el a munkát, több mint 62 millió forintért. Nagy Rózáék szerint szabályszerű volt az eljárás. A közbeszerzési törvény vonatkozó paragrafusa értelmében azonban érvénytelen az ajánlat, ha azt későn nyújtják be.
A gyenesdiási H és M Bt. is részt vehetett a gyógyfürdő felújításában. A társaság gépbeszerzésért több millió forintnyi megbízást kapott a fürdőtől. A vállalkozás kereskedelmi igazgatói posztját a térség korábbi szocialista országgyűlési képviselője, Mohácsi József látja el. Ez nem törvénytelen, arra azonban elegendőnek tűnt, hogy a honatya ne vegyen észre és ne tegyen szóvá semmit a gyógyfürdő működése kapcsán az Országgyűlésben.
Timár István budapesti ügyvéd a birtokunkba került számlák tanúsága szerint havonta több millió forintot tehetett zsebre a gyógyfürdő igazgatóságának jóvoltából, dacára annak, hogy a cég több jogászt is alkalmaz.
Nagyék különböző szolgáltatásokra – üzletviteli tanácsadásra, kulturális tevékenységre, számítógépes rendszer bérleti díjára, munkaerő-kölcsönzésre és reklámszolgáltatásra – ugyancsak milliókat herdáltak el.
A gyógyfürdőt lényegében irányító Nagy Róza munkájáért 755 ezer forintot kapott, évente két alkalommal jutalomra is jogosult volt, amely egyhavi alapbérét jelentette, emellett a „stratégiai direktornak” prémium is dukált. Jutalomkerete és prémiuma (ami az éves alapbérének felét is elérhette) extrém esetben további 4,5 milliót hozott Molnár Lajos sógornőjének a konyhájára. A kórház számos szolgálati lakással rendelkezik, amelyek egy része üresen áll, Nagy Rózának ennek ellenére egy négycsillagos hotelban bérelt apartmant a gyógyfürdő havi 90 ezer forintért, így éves szinten újabb csaknem 1,1 millió forintjába került a vezető a kórháznak.
Mindezeket megelégelve a Sikeres Hévízért önkormányzati képviselőcsoport feljelentést tett sikkasztás, hűtlen kezelés, hanyag kezelés és csalás gyanújával ismeretlen tettes ellen. A nyomozás kiemelt ügyészi felügyelet mellett zajlik, úgy tudjuk, csaknem húsz ügyben. Egerváriné Luca Gyöngyi, a Somogy Megyei Főügyészség sajtóreferense elmondta: az építész-, a műszaki és az informatikai szakvéleményeket már beszerezték, jelenleg a könyvszakértői véleményekre várnak. Emiatt a nyomozást meghosszabbították két hónappal, július 30-ig. A tanúkihallgatások folyamatosan zajlanak, ám egyelőre még nincs gyanúsítottja az ügynek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.