időjárás 24°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Tovább csökkent az orosz gázexport Fehéroroszországba

MNO
2010.06.23. 07:06

Az orosz Gazprom már a szokásoshoz képest 60 százalékkal csökkentette földgázexportját Fehéroroszország számára – közölte a Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller szerdán a NTV televíziónak nyilatkozva.<br /><br /><strong><a href="/portal/720789">• Minszk átutalta a pénzt, de a „háború” tovább folytatódik <br /></a></strong><a href="/portal/720753" target="_blank"><strong>• Fehéroroszország megcsapolja a gáztranzitot</strong></a>

Előzőleg kedd délelőtt csökkentette 70 százalékra a Gazprom a földgázszállítását Fehéroroszországnak ottani felhasználásra – ezt akkor is Miller jelentette be arra hivatkozva, hogy Fehéroroszország nem fizet eleget a földgázért. A vezérigazgató szerdán azt mondta, hogy a tranzitgáz Európa felé zavartalanul, teljes mennyiségben halad Fehéroroszországon át.

Keddi jelentések szerint a fehérorosz elnök rendelkezett az Európába orosz gázt szállító vezetékek lezárásáról. Aljakszandr Lukasenka kijelentette, hogy a Fehéroroszország és a Gazprom közötti konfliktus már „gázháborúvá” nőtte ki magát. Az Európai Bizottság kedden azt közölte, hogy egyelőre nincs hivatalos értesülése a tranzit leállításáról, és az érintett uniós tagországok sem jeleztek zavart.

Az orosz–fehérorosz gázvita az uniós gázfogyasztás 6,25 százalékát érintheti, Litvániát, Lengyelországot és Németországot érheti kár. Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott keddi, minszki tárgyalásain Aljakszandr Lukasenka hangsúlyozta, hogy a Gazprom 260 millió dollárral tartozik az első félévi gáztranzitért Minszknek, és addig leállíttatja az orosz gáz tranzitját, amíg a Gazprom a kötelezettségét ki nem egyenlíti. Mivel Fehéroroszország tartozása az idei első négyhavi gázszállításokért 192 millió dollár, így a különbözet mintegy 70 millió dollár Fehéroroszország javára – közölte Lukasenka.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.