545 focicsapatnyi ember építette a Szigetet

A Hajógyári-sziget 76 hektáros területén 15 nap alatt 6000 fő (ez valamivel több, mint 545 focicsapatnyi ember) építette föl a Sziget fesztiválvárost, ahol naponta az 55 helyszínen 200-250 program, illetve a mínusz egyedik napon a Kispál és a Borz búcsúkoncertje, a nulladik napon Reggae Ska örömünnep, Cseh Tamás-emlékest és a II. Magyar Jazz Napja szórakoztatja majd a nagyérdeműt. A felépülő sátrak összterülete mintegy 30 ezer négyzetméter, a legnagyobb a A38-Wan2 3300 négyzetméteres nagysátra (melybe a PeCsa nagyterme három és félszer férne bele), melyeknek tartozékait 12 kamion szállította a helyszínre. A Szigeten körülbelül 400 zenekar és DJ lép fel az idén, ebből 140 külföldi, akik 32 országból érkeztek.

MNO
2010. 08. 09. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sziget főbb útvonalaira 12 kamionnyi műanyag burkolatot fektetnek le, míg a sátrakban 25 ezer négyzetméter fa burkolattal borítják a talajt, mindezeken túl a nagyobb igénybevételnek kitett utakon fém „szőnyeget” borítanak le. 180 kamion szállított ki konténereket a rendezvényre, ezek közül 140 darab vizes- és kazánkonténer, 215 iroda, raktár, öltöző, tároló és egyéb. 25 kamionban kerítés és kordon érkezett, 5 kamion kábelt és kapcsolószekrényt hozott a Hajógyári-szigetre.

A pénteki özönvízszerű eső újabb kihívás elé állította a Sziget szervezőit, azonban a korábbi évek hasonló, az esőzés következményeiből, valamint az árvízi védekezésből fakadó tapsztalatai már sokat segítettek a mostani probléma megoldásában. A sártenger eltüntetésére 100 köbmétert is meghaladó földes homokot terítettek le, mely munkálatokat 60 munkás 14 munkagéppel végezte az elmúlt két napban. A fesztivál után természetesen a Sziget szervezői, mint ahogy minden évben – vállalt kötelezettsékükként – helyreállítják a területet.

A folyóvizes konténervévékből 5 centrumot alakítanak ki, ahol minden egyes centrumban 45-50 kivilágított WC lesz, állandó takarítószemélyzettel, folyamatos takarítással. A mobilvécékkel és a korábban is használt konténervécékkel, valamint az épületekben lévő illemhelyiségekkel együtt idén körülbelül 1550 ülőke áll a látogatók rendelkezésére. Továbbfejlesztették a közvilágítást is: a meglévő és tavaly a szervezők által kiépített 3 kilométernyi állandó közvilágítás mellett csak a fesztivál idejére további több kilométeres szakaszon bővítik a világítást.

37 elefánt súlyú Nagyszínpad

8 napon át 100 ember és 4 targonca építi a színpadokat, melyekhez a hozzávalókat 20 kamion szállította a Szigetre. A legnagyobb színpad, a 900 négyzetméteres, 16 méter magas (majd mint a Budavári Nagyboldogasszony-templom, azaz a Mátyás-templom főhajójának magassága), 20 tonna teherbírású Nagyszínpad (ez azt jelenti, hogy egyszerre több mint 300 átlagos súlyú embert bírna el), melynek súlya több mint 100 tonna. (A Nagyszínpad súlya annyit nyom, mint 37 darab afrikai nőstényelefánt). A Nagyszínpadon 5 tonnányi (ez csak 2 elefántnyi súly) világítás biztosítja a koncertek látványosságát, 450 ezer wattnyi teljesítménnyel, 100, nagy teljesítményű intelligens lámpával. A Nagyszínpadon idén is a legmodernebb technikai kihívásoknak is megfelelő digitális hangkeverő pultokat állítanak be a rendszerbe.

A hangszigetelő sátrakban éjszaka is működő programhelyszínek hangszintbeállításához természetesen idén is lesz hangpróba, a környező kerületek illetékeseinek részvételével. Korábban már bevált, ezért idén is alkalmazzák azokat a zajlimitáló technikai eszközöket, melyek a hangberendezésekre kötve, emberi közreműködés nélkül, automatikusan lehalkítják a hangot, ha valaki megpróbálná túllépni a megengedett tartományba beállított hangerőt. Ezeket minden jelentős, éjszaka is működő programhelyszínen, sőt a hangosabb vendéglátó egységeknél is felszerelik. Mindezeken túl egy olyan rendszert is alkalmaznak a szervezők, mellyel a fesztivál környező területeiről pontosan lehet lokalizálni a zenés helyszíneket, s azonnal intézkedni, ha valamelyik a határértéket átlépné.

Szintén beváltotta a hozzáfűzött reményeket az új fejlesztésű anyagból készült zajszigetelő fal, mely a korábbinál nagyobb hatásfokkal képes a zajokat tompítani. A már bevált rendszerek mellett idén egy akusztikai elmélet gyakorlati megvalósításárta is sor kerül, mely kitűnően vizsgázott korábbi fesztiváljainkon. A rendszer lényege, hogy a bizonyos irányba terjedő hangokat vele szembe menő hangokkal korlátozzák.

A Szigeten 400 fős egészségügyi szolgálat látja el feladatát, köztük az ambulancián 16 orvos, 50 nővér, 12 motoros és 110 gyalogos járőr, ápolók és betegkísérők, valamint 1 rohamkocsi, 4 esetkocsi és 3 mentőkocsi. (Ez egy közepes magyar város rendelőintézetének, a mentőszolgálat pedig egy nagyobb magyar városénak felel meg). A Szigeten lesz természetesen gyógyszertár, azonban azok a szigetlátogatók, akik betegségük okán folyamatosan gyógyszert szednek, hozzák magukkal saját gyógyszerüket, melynek tárolását az egészségügyi bázison megoldják. Az idei Szigeten a rendőrök mellett 1200 biztonsági őr, valamint több száz jegyellenőr és belső forgalomirányító segíti a rendfenntartást. Idén is érkeznek angol, francia, német és holland rendőrök. A rendőrőrs kibővült és új helyszínen, az internet sátor mellett, egy konténerekből épült „irodaházban” működik majd, 24 órás szolgálattal, többnyelvű tolmácsokkal. Az útlevelekkel esetlegesen felmerülő problémákat ugyanitt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai orvosolják.

Esznek, isznak

Tavaly annyi sör fogyott a Szigeten, amennyit egy kis vidéki falusi kocsmában tíz évig kortyolgatnak el a helyiek. Elfogyott annyi pizzaszelet, amennyit Szentendre lakossága fogyasztana el, ha minden szentendrei kapna egyet. Annyi kolbász fogyott, amennyit 66 átlagosan fejlett disznó súlya nyom. És annyi üdítő oltott szomjat, mintha Debrecen város összes lakosa két-két palackkal ivott volna meg.

Az idei Sziget minden igényt kielégítő ételkínálatot sorakoztat fel: a Bio-Vega bárban humusz, zöldség grill, sült vega virsli, zöldségnyárs, pirított sült tészta, parajos és zöldséges hasé várja a vegetáriánusokat. Lesz zöldség-gyümölcs stand, frissen facsart gyümölcslevek, pizza, lángos, grillételek, palacsinta, héjában sült krumpli, Churros, tömő és New York hot-dog, lángos, kenyérlángos, főtt és pattogatott kukorica, pékség, falafel, panini. A széles halkínálaton felül tengeri herkentyűk, békacomb, csiga várja a kísérletező kedvű látogatókat. A nemzetközi konyha részen arab, görög, kínai, erdélyi, balkáni, indiai ízeket lehet kipróbálni. Továbbá 12 borozó, kolbászstand, valamint 80 söröző és pub várja majd a vendégeket. A kempingek közvetlen közelében 3 ABC-ben lehet majd vásárolni.

Michelin-csillagos fesztivál

A Sziget fesztivál több mindenben kitűnik európai fesztiváltársai közül, amit a fesztivállátogatók tapasztalhatnak. A magyar fővárost kettészelő folyó egyik szép zöld szigetén, az erre a hétre a semmiből felépülő fesztiválváros kulturális sokszínűsége, változatos és színvonalas szolgáltatásai, a speciális „Sziget-feeling”, és nem utolsó sorban a rendkívül kedvező ár-érték arány teszi népszerűvé szerte a világon ezt a multikulturális rendezvényt. Mostanra már a Nagyszínpad sztárjainak nyújtott szolgáltatásban is egyedülálló ez a fesztivál. A Sziget ugyanis az egyetlen megarendezvény a világon, ahol a legnagyobb színpad fellépőit kiszolgáló backstage-ben egy Michelin-csillagos étterem (2010 március 16-án Budapesten a Costes kapta meg elsőként, egyetlen magyarországi étteremként a Michelin-csillagot) található, amely azért települ ki egy komplett éttermi konyhát felépítve, hogy a sztárok á la carte étkezhessenek. A szervezők a kiemelkedő színvonalú ellátással is igyekeznek a sztárok kedvében járni, hiszen a jó kedvű előadóktól jobb hangulatú koncerteket remélhet a Sziget közönsége. Mivel a Nagyszínpad mellett található a közönség elöl elzárt területen is jelen lesz 6 asztallal a Costes, a fesztivál VIP vendégei, közreműködői és az akkreditált újságírók is megkóstólhatják a sztárok étkeit. Akinek jut asztal, rendelhet a helyben, frissen készülő kulináris remekművekből, amit ugyanúgy elegáns pincérek szolgálnak majd fel, mint a Ráday utcai anyaétteremben. Az étterem főszakácsa, Miguel Rocha Vieira, a fiatal portugál sztárséf, aki a 2008-as kezdetek óta alig másfél év alatt vezette sikerre a Costes konyháját, sajnos 2010 elején a lisszaboni Ritz szálló chefje lett. A gasztronómia szerelmeseinek azonban jó hír, hogy júliustól ismét visszatért Budapestre, hogy a Michelin-csillagos étterem konyháját ismét ő vezesse. A backstage-ben található étterem vendégköre is meglehetősen egyedi lesz, hiszen itt csak a fellépő sztárok (és kiséretük) étkezhetnek majd. Azaz a Szigeten egy Michelin-csillagos étteremben a Muse, a Faithless, az Iron Maiden, a Madness, a Kasabian és a többi fellépő zenekar tagjai fogyasztanak majd. Még jó, hogy időben foglaltak asztalt!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.