Elkótyavetyélik a bábolnai földeket?

Egy birtokunkba került termőföld-adásvételi szerződés arra enged következtetni, hogy egy strómanokon keresztül állami termőföldhöz jutó társaság most igyekszik visszavonhatatlanná tenni a gyanús ügyletet. Az adásvétel 2007-ben történt Bábolnán, Horváth Klára szocialista polgármester segítségével. Bár a szerződést vizsgálja az ügyészség, a helyi képviselő-testület tegnap újabb földeladásnak engedett szabad utat.

Dénes Zoltán
2010. 08. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyílt levélben kérte Poprády Géza, a Fidesz bábolnai szervezetének elnöke és Novadovszky Nóra független polgármesterjelölt Bábolna város képviselőit arra, hogy ne szavazzák meg azt az újabb gyanús ingatlanértékesítést, amelynek tervéről lapunk tegnap számolt be. Érvelésük szerint a döntés nem lehet megalapozott, a város pedig az utolsó köztulajdonban lévő, fejlesztésre alkalmas ingatlanjait és termálkútját veszíti el általa, mégpedig kellő szakmai, pénzügyi és jogi előkészítettség, megfelelő garanciák és befektetői kötelezettségvállalás nélkül. Kérésüket nem hallgatták meg, a bábolnai képviselő-testület tegnap hat igen szavazattal, öt tartózkodás mellett hozzájárult ahhoz, hogy a város pályázaton hirdesse meg utolsó egybefüggő, nagyobb méretű termőföldvagyonát. A határozat szerint Bábolna önkormányzata pályázatot hirdet öt helyrajzi számon nyilvántartott, mintegy 90 hektáros egybefüggő területre.
*
Ebből két földdarab közvetlenül a város birtokában van, a többi három pedig a település százszázalékos tulajdonában lévő Bábolna Gyógyfürdő Kft. vagyonát képezi.
A tervezett kiírás szerint a területeket kizárólag egyben vásárolhatják meg az esetleges érdeklődők. Az önkormányzati választások előtt másfél hónappal nagyon sürgőssé vált a település polgármesterének az értékesítés, hiszen a tenderre, amit még ki sem hirdettek, csak augusztus 31-ig lehet jelentkezni. A nagy kapkodás azért is érdekes, mert Horváth Klára szocialista polgármester asszony a legutóbbi három önkormányzati választás mindegyikén e terület rekreációs célú fejlesztésével kampányolt, s mint egy több száz munkahelyet teremtő jövőbeni búvár- és élményfürdőcentrum lehetséges helyszíneként beszélt róla.
Kérdéseinkre, hogy mi indokolja azt, hogy rendkívüli ülésen döntsön a helyi képviselő-testület a Bábolna Gyógyfürdő Kft. és hozzátartozó földterületek eladásáról, illetve hogy miért ilyen rövid a pályázati határidő, Horváth Klára a testületi döntés utánra ígért válaszokat. Azonban sem ezen kérdésekre, sem arra nem kaptunk választ, hogy számoltak-e a szántóföldek belterületbe vonása és építési területté nyilvánítása nyomán bekövetkező értéknövekedéssel. Azt sem tudtuk meg hivatalosan, hogy valósak-e azon információk miszerint a King’s City befektetői csoport kívánja megvalósítani a területen az eredetileg Sukoróra szánt projektet. A szóban forgó termálkutat, illetve az ahhoz kapcsolódó területeket a Bábolna Zrt. 2008-as felszámolása előtt milliárdos értéken apportálták a Bábolna Gyógyfürdő (BGY) Kft.-be. Az önkormányzat a bevitt apport újraértékelésével az elmúlt napokban jelentősen csökkentette a cég törzstőkéjét. Ráadásul a tervezett pályázati kiírás szerint az önkormányzat kötelezettséget vállal arra, hogy az értékesített terület egy részét hatvan napon belül belterületbe vonja, és megváltoztatja a művelési ágát is. Így válik lehetővé – s ezt a pályázat is tartalmazza –, hogy természetes személyeken kívül gazdasági társaságok, vagyis jogi személyek és értelemszerűen külföldiek is pályázhassanak. A tender esetleges nyertese már a vételár ötven százalékának megfizetésével birtokba léphet. Mindez komoly aggályokat vet fel, hiszen építési területté válásával jelentősen felértékelődhet a föld, a rövid határidő miatt pedig joggal felvethető az a kérdés, hogy esetleg nem pusztán csak egy látszatpályázatról van szó, s a háttérben már megegyeztek valamely befektetővel.
Nem véletlenül merülhetnek fel ilyen spekulációk, hiszen Horváth Klára 2007-ben már közreműködött abban, hogy egy 240 hektáros állami terület strómanokon keresztül külföldiek érdekeltségébe kerüljön. Azóta az ingatlanra hárommilliárd forintos jelzálogot bejegyző BIL Park Kft. (korábbi nevén Vivax Kft.), mintegy tulajdonosként fellépve írt levelet Horváth Klárának, kérve az önkormányzat elvi engedélyét ahhoz, hogy 40 hektáron szolárparkot létesítsen, s jelezte, hogy a fennmaradó 200 hektáros szántó értékesítése folyamatban van. A területet a két stróman magánszemélytől Tkacik Márta venné meg, amennyiben más, elővásárlási joggal rendelkező érdeklődő nem jelentkezik érte.
Jogi szakértők szerint a jelenlegi áltulajdonosok azért adják el a területet egy harmadik vevőnek, mert attól jóhiszemű vásárlóként már nem perelhető az vissza. Ez azt jelenti, hogy akármit is állapít majd meg az ügyben zajló nyomozás, a magyar állam elveszíti annak lehetőségét, hogy a földterületet visszaszerezze. Az egyetlen megoldás az lehetne, ha az ügyészség vagy a rendőrség kérésére a földhivatal elidegenítési tilalmat rendelne el. Nyílt levelében Novadovszky Nóra is arra hívta fel a helyi képviselők figyelmét, hogy az érintett ingatlannal kapcsolatban nyomozás és kormányzati átvilágítás van folyamatban, s emiatt indokoltnak nevezte, hogy az ügy tisztázásáig az elvi építési engedély megadásáról szóló kérdésről ne szavazzanak.
A tegnap sajtótájékoztatót tartó Budai Gyula miniszteri megbízott lapunk cikke nyomán úgy nyilatkozott: egyáltalán nem lepi meg, hogy Bábolna szocialista polgármestere bejelentkezett a Sukoróra tervezett King’s City-beruházásra. Hozzátette: Horváth Klára hiába tagadta korábban, hogy nem vett fel húszmilliós hitelt attól a személytől, akiknek áron alul adott haszonbérbe polgármesterként 90 hektár bábolnai földterületet, mivel egy írásszakértői véleményből egyértelműen kiderül, hogy az ő aláírása szerepel a kölcsönszerződésen. Budai Gyula hangsúlyozta, hogy Horváth Klára e nagy összegű kölcsönt nem tüntette fel képviselői vagyonnyilatkozatában, amiért az ügyben újabb bűncselekmény gyanúja merül fel, mégpedig közokirat-hamisításé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.