Egymillió hektoliterrel kevesebb bor, bizonytalan minőség. Az elmúlt évtizedek leggyengébb szüretét fejezik be a napokban a termelők. A legjobb fekvésű dűlők – ha a gazda ügyes és szerencsés volt a növényvédelemmel – az idén is jól teljesítettek. Nagy borok tehát a 2010-es évjáratban is lesznek. A jellemző azonban nem ez. Brüsszel a múlt héten hivatalosan is rábólintott arra, hogy az idén az általában engedélyezettnél több répacukrot is tehetnek a gazdák a mustba. A bortörvény szerint a hozzáadott cukor maximum másfél százalékkal emelheti a bor alkoholtartalmát, ez az idén a két százalékot is elérheti. Az uniós bürokráciára jellemző, hogy erre már akkor bólintottak rá, amikor sok helyen már a must is kiforrt – mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a Hajnal-Tájban. Szerencsére azonban a rendelet visszamenőleges hatályú.
Kilencezer hektár szőlőt vágtak ki öt év alatt Magyarországon, támogatással. A fejszecsattogásért legtöbbször az európai unió borreformját szokták hibáztatni, ám az első két évben még saját elhatározásból irtottuk az ültetvényeket. Több mint ötezer hektárt már a brüsszeli kampány előtt sikerült kivágatni, és ez látszik is a borvidékeken. Különösen felülről.
(mr1-kossuth.hu)

Brutális kutyatámadás történt Magyarországon