A japán katasztrófa megpörkölheti a világgazdaságot is

Komoly mértékben visszafogja a globális feldolgozó és szolgáltatási szektorok teljesítményének növekedési ütemét a japán földrengés- és szökőár-katasztrófa – állapította meg szerdán az egyik vezető befektetési csoport az általa összeállított globális összágazati beszerzőmenedzser-index (PMI) alapján, amely a múlt hónapban félévi mélypontra esett vissza, jórészt a japán szerencsétlenség világgazdasági kihatásai miatt. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/776075" target="_blank">• Hová fogják elszállítani a 25 millió tonna törmeléket?</a></strong>

MNO
2011. 04. 06. 12:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A JP Morgan bankcsoport, amely minden hónapban közzéteszi a világgazdaság egészére kivetített, a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó és szolgáltatási szektorainak teljesítményadataiból képzett saját, összesített beszerzőmenedzser-indexét, a márciusról szóló szerdai kimutatásában közölte, hogy az általa kiszámított összágazati kibocsátási mutató a múlt hónapban meredeken, 4,4 ponttal 54,8 pontra csökkent a februári 59,2 pontról. Ez tavaly szeptember óta a legalacsonyabb érték, jóllehet továbbra is a világgazdaság folytatódó növekedését jelzi.

A JP Morgan elemzői szerint a világgazdaság – az elmúlt időszak sokkhatásait figyelembe véve – „viszonylag jól tartja magát”.

Kártérítést fizetnek

A Fukusima-1 atomerőművet üzemeltető japán cég (Tepco) egymillió jen (8260 euró) kártérítést tervez fizetni azoknak a családoknak, amelyek otthonai a létesítményben történt baleset körzetében találhatók – közölte a helyi sajtó szerdán.

Az NHK tévétársaság beszámolója szerint a Tepco mérlegeli azokat a formákat, hogy miképpen kártalanítsa az erőmű körül létesített 20 kilométeres védőövezeten belül élő, mintegy 80 ezer embert, akiknek a radioaktív sugárzás veszélye miatt kellett elhagyniuk lakóhelyüket.

Kaieda Banri gazdasági miniszter hangoztatta, hogy a kárpótlást, amelynek összege nem végleges, gyorsan kifizetik. Hozzátette, hogy a Tepcónak, amely az atomerőmű tulajdonosa és üzemeltetője, a kormánnyal együtt ki kell számítania annak a kártérítésnek az összegét, amelyet a nukleáris baleset miatt kárt szenvedett vállalatok, mezőgazdasági és halászati cégek kapnának.

Edano Jukio japán kormányszóvivő szerdán megerősítette, hogy az erőmű környékén tevékenykedő halászoknak is kártérítést kell kapniuk. A halászatot, amelyet az atomerőmű körül vont 20 kilométeres körzetben megtiltottak, az is akadályozza, hogy a mentési munkálatok során a tengerbe sugárszennyezett vizet engedtek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.