A kőolajvezeték elkerüli majd a Csallóközt

A Pozsonyt Schwechattal összekötő új szlovák–osztrák kőolajvezeték nem fogja átszelni Csallóközt – biztosította Juraj Miskov szlovák gazdasági miniszter kedden a Nem a csallóközi kőolajvezetékre nevű polgári társulást.

MNO
2011. 04. 05. 19:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A környezetvédők ismételten azt követelték, hogy a minisztérium hozza nyilvánosságra a tervezett kőolajvezeték tervezett útvonalát. „Garantálhatom önöknek, hogy a kőolajvezeték biztosan elkerüli a Csallóközt” – mondta a gazdasági tárcavezető. Hozzátette, hogy ugyan továbbra is több alternatív útvonalat fontolgatnak, de egyik sem érintené a Csallóközt. Ugyanakkor mivel „érzékeny információkról van szó, melyek nem sérthetik Szlovákia érdekeit”, nem közlik azokat. A minisztérium ugyanis nem akarja, hogy az érintett területek telekspekulánsok kezébe kerüljenek.

A tervezett beruházás ellen korábban határozottan tiltakozott a Greenpeace környezetvédő szervezet, de Simon Zsolt földművelésügyi és környezetvédelmi miniszter is. A tiltakozó petíciót ezrek írták alá. „A kormányprogram is garantálja, hogy a vezeték nem fogja érinteni a Csallóközt” – szögezte le a miniszter.

Az új vezetéket a Transpetrol száz százalékban állami tulajdonban lévő társaság fogja megépíteni az osztrák OMV céggel közösen. A vezeték megépítése Pozsony szerint elkerülhetetlen, már csak a szokásos év eleji orosz–ukrán gázháborúk miatt is; általános vélemény, hogy Szlovákiát össze kell kapcsolni a nyugati kőolajvezeték-rendszerekkel.

A Nem a csallóközi kőolajvezetékre polgári társulás emlékeztette a gazdasági minisztériumot: a Schwechat–Pozsony projekt alapkövének letételén, a szlovák–osztrák határon rendezett nyitóünnepségen a tárca kötelezettséget vállalt arra, hogy az idei első negyedévben megjelenteti a kidolgozott programot. A negyedév letelt, de az információk nyilvánosságra hozatalára még nem került sor.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.