Aláírták a hágai egyezményt

Aláírta szerdán az Európai Unió azt a hágai egyezményt, amely az egész világra kiterjedő rendszert hoz létre a gyermektartás és az egyéb családi tartások behajthatósága érdekében.

MNO
2011. 04. 06. 14:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyezmény közös jogi keretet alakít ki az uniós és a nem uniós országok között, hogy a hatóságok együttműködhessenek a tartási keresetek érvényesítésében, és az adósok az unió területének elhagyásával ne bújhassanak ki kötelezettségeik alól. Emellett a nemzetközi gyermektartási ügyekre vonatkozó ingyenes jogsegélyről is rendelkezik.

Az egyezményt a soros magyar EU-elnökség ezen a napon az unió nevében aláírta, de ezután a tagállamoknak még határozatot is el kell fogadniuk annak érdekében, hogy az unió hivatalosan megerősítse az egyezményt. Az igazságügyi miniszterek az Európai Bizottság közleménye szerint várhatóan a június 9-10-én tartandó bel- és igazságügyi tanács keretében állapodnak meg erről. Ezt követően – a végrehajtásra előírt 18 hónapos időszak elteltével – az unió letétbe helyezheti a megerősítő okmányt, majd az egyezmény 2013-tól hatályba lép.

Az Egyesült Államok, Norvégia és Ukrajna már aláírta az egyezményt. Az előzetes közlések szerint számos további, a tárgyalásokban részt vevő ország – köztük Japán, Kína, Oroszország, Kanada és Brazília – szintén alá fogja azt írni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.