„Amerika kivonult a keresztes gyarmatosító szövetségből”

Kadhafi üzent Obamának, miután az amerikaiak csökkentették részvételüket a Líbia elleni offenzívában, eközben az orosz államfő kijelentette, hogy Oroszország nem vesz részt az észak-afrikai harci cselekményekben, de teljesíti az ENSZ Biztonsági Tanácsának korábbi határozatait.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/776166" target="_blank"><strong>• Fehérorosz zsoldosok adják a tartást Kadhafi erőinek?</strong></a>

MNO
2011. 04. 06. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető üzenetet küldött Barack Obama amerikai elnöknek „azt követően, hogy Amerika kivonult a Líbia elleni keresztes gyarmatosító szövetségből” – jelentette be szerdán a JANA hivatalos líbiai hírügynökség. A jelentésben részletek nem szerepelnek. Az Egyesült Államok kezdetben vezető szerepet játszott a Líbia ellen indított légi hadjárat összehangolásában és végrehajtásában, az ENSZ BT március 17-i felhatalmazása alapján. Március 31-én a hadjárat parancsnokságát a NATO vette át, s az amerikai támadó harci repülőgépeket hétfőn kivonták az első vonalból; jelenleg csak a felderítésben és az ellátásban vesznek részt.

„Továbbra is teljesíteni fogjuk”

Dmitrij Medvegyev magas rangú katonatisztek előtt beszélt előléptetésük alkalmából. Kijelentette: „Abból indulunk ki, hogy a jelenleg zajló konfliktusok egész sorát békés úton, katonaság részvétele nélkül, nemzetközi közvetítéssel kell megoldani.” A fegyveres erők legfőbb parancsnokaként azonban a tisztek előtt hangsúlyozta: a katonai tényező a mai világban sem vesztette el jelentőségét. „A fegyveres konfliktusok az utóbbi időben nem csupán egyes országokban törnek ki, hanem kontinensek nagy részein, s erre a legutóbbi példák Észak-Afrikában és a Közel-Keleten láthatók. Oroszország azonban felelős álláspontot foglal el. Teljesítjük azokat a nemzetközi kötelezettségeket, amelyeket vállaltunk az ENSZ BT határozatai keretében, és továbbra is teljesíteni fogjuk ezeket” – mondta Medvegyev

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.