Az OPEC nem tehet semmit?

Az Egyesült Arab Emírségek olajminisztere szerint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) keveset tehet az olajárak letöréséért, mivel a piacot nem a kereslet-kínálat alakulása irányítja.

MNO
2011. 04. 06. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mohammed bin Daen al-Hamli szerdán egy párizsi energiakonferencián úgy nyilatkozott, hogy – a növekedés biztató jelei ellenére – a világgazdaság továbbra is ingatag. A nemzetközi piacokat nem a piaci realitások uralják, hanem a legrosszabb eseti forgatókönyvek vezérlik a döntéseket.

Az OPEC februárban, az észak-afrikai fejleményekre reagálva a januárinál napi 110 ezer hordóval többet, 30,02 millió hordó olajat termelt, a legnagyobb mennyiséget 2008 decembere óta. Az OPEC-olaj februári átlagos ára elérte a hordónkénti 100 dollárt, ami 2008 szeptembere, a globális pénzügyi válság kirobbanása óta a legmagasabb ár. A szervezet a második negyedévre az olaja iránti világpiaci kereslet csökkenését várja, napi 28,7 millió hordóra, 0,4 millió hordóval kevesebbre az első negyedévi átlagnál. A kereslet csökkenése nyomán az árak is mérséklődhetnek.

Elérheti az 1000 milliárd dollárt az OPEC idei nyersolajexport-bevétele – jósolta korábban Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezető közgazdásza. Mint mondta, a szervezet számításai szerint az OPEC az idén – mennyiségben mérve – valamivel kevesebbet exportál, mint 2008-ban, amikor olajbevétele elérte a 990 milliárd dollárt.

Az idén azonban – a történelem során először – 1000 milliárd dollár is befolyhat az olajexportból, ha a hordónkénti átlagos olajár 100 dollár felett marad. A londoni City több nagy befektetési háza is jóval 100 dollár feletti idei átlagos olajárat jósol legújabb előrejelzéseiben az idei évre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.