Csökkent az ügyhátralék a bíróságokon

Egyre több a peres ügy, ugyanakkor csökkent az ügyhátralék – tájékoztatott az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) ülésének témáiról a tanács hivatala szerdán.

MNO
2011. 04. 06. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OIT keddi ülésén elfogadta a tavalyi év ügyforgalmi adatairól szóló statisztikai beszámolót. Összesen mintegy 1 millió 400 ezer ügyet láttak el a bíróságok. A 2009-es évhez képest ez mintegy 13 százalékos visszaesést jelent. Ennek oka, hogy az év második felétől kezdve az egyszerű fizetési meghagyásos ügyek közjegyzői hatáskörbe kerültek – írták a közleményben.

Ezt figyelmen kívül hagyva viszont összesen 4,4, ezen belül a helyi bíróságokra 3,7 százalékkal több ügy érkezett, mint 2009-ben. Az érkező peres ügyek száma mintegy 5 százalékkal, 442-ről 463 ezerre nőtt, így már a teljes ügyérkezés egyharmadát tették ki – olvasható.

A tájékoztatás szerint a perek döntő hányada, 88 százaléka változatlanul egy éven belül befejeződött a bíróságra érkezéstől számítva. A perek átlagos befejezési időtartama a munkaügyi perek kivételével mind a helyi bíróságokon, mind megyei másodfokon csökkent. A befejezések száma több volt az érkezéseknél, így december végén a teljes ügyhátralék 16 százalékkal lett kevesebb 2009-hez képest – áll az Országos Igazságszolgáltatási Tanács közleményében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.