Egyre elterjedtebb a „gereblyéző” módszer

Az illetékes halászati szakhatóság elmúlt évet összesítő adatai szerint egyre több a halászati, illetve horgászati szabályok megsértése miatt indított eljárás Jász-Nagykun-Szolnok megyében – közölte Kiss Róbert, a helyi kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője.

MNO
2011. 04. 05. 18:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megyei halászati felügyelőség 2010-ben 493 esetben szabott ki halvédelmi bírságot, összesen 20 millió 735 ezer forint értékben. Az elmarasztaltakat egyes esetekben három hónaptól három évig terjedő időszakra az állami horgászjegy megváltásának jogától is megfosztotta a szakhatóság – tájékoztatott Kiss Róbert.

A halvédelmi bírság mértéke jogosulatlan horgászat esetén 10–200 ezer forint, míg jogosulatlan halászat esetén 50–500 ezer forint. E jogcímek mellett tavaly új elemként jelent meg, hogy a fogási napló vezetésének elmulasztása esetén is halvédelmi bírságot kell kiszabni, amelynek mértéke szintén 10–200 ezer forint lehet. A szabadidős horgászok között a visszaeső szabálytalankodók aránya mindössze 1-2 százalék.

Ezzel szemben a megélhetésként vagy piacra horgászók körében a szervezett és rendszeres szabályszegés jellemző. Elterjedt a tiltott, úgynevezett „gereblyéző” módszer alkalmazása, de még ennél is jelentősebb kárt okoznak a vízben megsebzett és sérülésükbe később elpusztuló halak tömegével.

Az ügyek tavaly megnövekedett száma azzal is magyarázható, hogy 2010-ben a Közép-Tiszán és a mellékfolyókon levonuló sorozatos, hosszantartó árhullámok rég nem tapasztalható halszaporulatot eredményeztek. Amint a horgászhelyek megközelíthetővé váltak, 45 feljelentés érkezett nagy mennyiségű, méreten aluli hal kifogása miatt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.