Elképesztő hozamugrás Portugáliában

Portugália összesen 1 milliárd eurónyi 12 és 6 hónapos kincstárjegyet bocsátott ki szerdán. Az adósságpapírok átlaghozama jelentősen emelkedett az előző, márciusi kibocsátáshoz képest.

MNO
2011. 04. 06. 13:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 12 hónapos lejáratú 455 millió eurónyi adósságpapír esetében az átlaghozam a március 2-án elért 4,331 százalékról 5,902 százalékra nőtt. A rövidebb lejáratú kincstárjegy átlaghozama 2,984 százalékról 5,117 százalékra ugrott. A 12 hónapos adósságpapír iránt 2,6-szeres, a hat hónapos esetében 2,3-szeres volt a túljegyzés. Ez nagyjából megegyezett a márciusival.

Portugália az idén 18-20 milliárd eurónyi állampapírt tervez piacra dobni, ez elmarad a múlt évi 22 milliárd eurótól. A portugál kormány a GDP-arányos idei államháztartási hiányt 4,6 százalékra tervezi mérsékelni a tavalyi 7,3 százalékról, ezt tükrözi a kisebb kibocsátási terv is. Egyes piaci szereplők attól tartanak, hogy Portugália nem lesz képes teljesíteni adósi kötelezettségeit azt követően, hogy államadósságának újrafinanszírozási költségei megnövekedtek.

A portugál hozamfelárak az után nőttek jelentősen, hogy José Socrates miniszterelnök március 25-én bejelentette lemondását, miután a parlament leszavazta újabb költségvetési kiigazítási csomagját. Számos elemző arra számít, hogy Portugália hamarosan elfogad egy Görögországéhoz és Írországéhoz hasonló mentőcsomagot. A szakértők szerint Portugáliának 80 milliárd euró külső támogatásra lehet szüksége.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.