George Clooney-t is beidézhetik a Berlusconi-perben

Nyomban el is napolták a szerdai kezdéskor Milánóban azt a büntetőpert, amelyben Silvio Berlsuconi olasz kormányfő ül a vádlottak padján; azzal vádolják, hogy egy fiatalkorúnak fizetett szexuális szolgáltatásokért, majd hivatalával visszaélve nyomást gyakorolt a hatóságokra, hogy titokban tartsák ezt.

MNO
2011. 04. 06. 11:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem a miniszterelnök, sem az ügyben érintett fiatal marokkói prostituált, a Ruby „művésznéven” éjszakai bárokban táncoló Karima el-Mahrúg nem jelent meg a tárgyaláson, amely így mindössze hét percig tartott. A bíró május 31-re tűzte ki a következő tárgyalási napot. Berlusconi levélben mentette ki magát. Azt írta, nagyon szeretett volna jelen lenni, de hivatali teendői meggátolták ebben, kénytelen volt a fővárosban maradni.

Az olasz kormány szerdán a líbiai válságról tanácskozott Rómában. A sajtóban Rubygate-ként emlegetett ügyben azzal vádolják a 74 éves miniszterelnököt, hogy tavaly Milánó melletti luxusvillájában rendezett orgiákon – ahogy a marokkói prostituált vallomásában szerepel, „bunga-bunga-partikon” – pénzért igénybe vette az akkor 17 éves lány szexuális szolgáltatásait. Ha ez bizonyítást nyer, a kormányfőt 3 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. Sokkal súlyosabb következményekkel járna azonban, ha a vádnak sikerülne bizonyítania a hivatali visszaélés vádját. Ezért a bűncselekményért 12 évig terjedő börtönbüntetést lehet kiszabni.

A vád szerint Berlusconi egyetlen telefonhívással elintézte, hogy a marokkói lányt elengedje a rendőrség, miután rajtakapták egy bolti lopáson. A tárgyalást szigorú biztonsági intézkedések kísérték. Nagyjából száz rendőrt vezényeltek Milánó belvárosába, a bíróság környékére. A sajtó is fokozott érdeklődést mutatott az első tárgyalási nap iránt, a világ minden tájáról érkeztek tévéstábok az észak-olasz városba. A per – amelyben a Berlusconi elleni többi, folyamatban lévő büntetőeljárástól eltérően a politikus magánéletét veszik górcső alá – Olaszországban is indulatokat vált ki.

A miniszterelnök hívei a bírósággal szemközti járdaszigeten terveztek virrasztást, és a baloldali ellenzék is gyűlést szervezett a bíróság közelébe. A meghallgatni javasolt tanúk között ott van George Clooney amerikai filmcsillag is, akit állítólag láttak Berlusconi egyik partiján. A bíróság dönt majd arról, kit idéz be a perben tanúként.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.