Kiadásaikat fedezik a letétekből

A görög bankrendszerben elhelyezett letétek összege további 8 százalékkal csökkenhet az idén, mivel a lakosság és a vállalkozások megtakarításaikból fedezik kiadásaikat – derül ki a görög nemzeti bank kedden nyilvánosságra hozott jelentéséből.

MNO
2011. 04. 05. 17:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanulmány azonban kiemeli: 2012-től fenntartható, a nominális GDP-növekedést meghaladó mértékben növekedhetnek a megtakarítások. A nemzeti bank közgazdasági elemző osztálya által készített jelentés szerint jövőre éves szinten 5 százalékkal, 2013-ban 6 százalékkal nőhet a banki letétek összege. A görög pénzügyi válság kezdete óta mintegy 40 milliárd euróval, 14 százalékkal csökkentek a banki letétek. Ennek a legnagyobb részét, 34 milliárd eurót 2010 első hét hónapjában, a görög bankválság csúcsán vették ki. Azóta a pénz kiáramlásának üteme jelentősen lassult, ám a lakosság és a vállalkozások magas készpénzigénye, a banki hitelezés beszűkülése, továbbá a kormányzati megszorító intézkedések miatt a letétesek megtakarításaik felélésére kényszerülnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.