Májusban jöhet az adósmentő csomag

Már elkészült az adósmentő csomag nagy része, ám a végleges verzióra májusig várni kell – tudtuk meg a kormány és a bankszövetség közötti tárgyalások résztvevőitől. A tervek szerint egy előre meghatározott sávban, valahol százkilencven és kétszáz forint között mozoghatna a svájci frank, ezáltal csökkenne a hitelek árfolyamkockázata.

Magyar Nemzet
2011. 04. 06. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pont kerülhet májusban a bajba jutott adósokat megsegítő törvénycsomag végére, bár a bankokkal folytatott tárgyalások nem állnak rosszul – nyilatkozta lapunknak a kormányszóvivő. Nagy Anna azt is elmondta, hogy a kabinet az elmúlt hetekben több szakértői anyagot is megvizsgált, ám ezekről egyelőre nem született döntés. Gyuris Dániel, az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója, aki a Magyar Bankszövetség színeiben vesz részt az egyeztetéseken, lapunknak arról beszélt, hogy a tárgyalások már előrehaladott fázisban tartanak, gyakorlatilag kilencven százaléka már kész a csomagnak, ám az életbelépés pontos dátumát még nem lehet tudni.

Bár még vannak vitás kérdések, úgy tűnik, az árfolyam-ingadozás miatti kockázatot mérséklő elképzelésről egyetértenek a pénzintézetek a kormánnyal. Korábban olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint egy konkrét értéken rögzítené a kabinet a frank árfolyamát a hitelek esetében, de Gyuris Dániel lapunknak arról beszélt, hogy egy árfolyamsávot hoznának létre, amelynek alsó és felső határa közül nem mozdulhat ki a törlesztőrészletek alapjául szolgáló árfolyam, még akkor sem, ha a valós érték átlépi ezeket a szinteket. A sáv alsó határa valahol százkilencven forintnál húzódhat majd, míg a felső limit kétszáz forint körül lehet. Ugyanakkor a szakember megjegyezte, hogy a sáv nem végleges, azt majd a bevezetése idején érvényben lévő árfolyam alapján lehet meghatározni. A három-négy évig tartó program egyébként nem lesz kötelező, mindenki maga dönthet majd arról, hogy szüksége van-e az árfolyam-ingadozás mérséklésére, vagy sem – írja a szerdai Magyar Nemzet, melyből további részleteket is megtudhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.