Nem kell támogatni a spanyolokat

Spanyolország nem szorul pénzügyi támogatásra és nem is kért segítséget a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) – közölte a pénzügyi szervezet vezetője, Dominique Strauss-Kahn az El Paísnak adott interjúban. <br />

MNO
2011. 04. 06. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali spanyol napilap internetes kiadásában megjelent interjúban Strauss-Kahn kiemelte, hogy a madridi kormányzat a megfelelő intézkedéseket és költségvetési, nyugdíj-, munkaügyi és banki reformokat lépte meg. Arra az újságírói kérdésre, hogy Portugáliáról is hasonlóképpen vélekedik-e, az IMF vezérigazgatója elmondta: a portugál helyzet nem olyan egyszerű, mint a spanyol. Úgy fogalmazott: „a döntés a portugál kormány kezében van”.

Kifejtette: a spanyol kormány már hozott intézkedéseket, míg a portugál kormánynak meg kell mutatnia, milyen lépéseket tervez, és hogy ezek megbízhatóak-e. Dominique Strauss-Kahn szerint egyetlen ország sem képes hosszú távú megoldást nyújtani a világpiaci vagy regionális gondokra. „A probléma legnagyobb része éppen az, hogy az euróövezet nem rendelkezik a közös kormányzás eszközeivel, ugyanakkor ez nem csupán a jelenleg érvényben lévő szabályok, hanem az európai kormányzás hibája” – fogalmazott az IMF-vezér.

Az euróövezeti inflációs nyomásról szólva elmondta: az infláció a fejlődő országokban okozhat gondot, ahol a gazdaság a túlfűtöttség jeleit mutatja, a fejlett országoknál ez nem jelent nagyobb kockázatot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.