Nem tartották indokoltnak az alapkamat emelését

Az új összetételű monetáris tanács tagjai legutóbbi kamatdöntő ülésükön egyetértettek abban, hogy nem indokolt az alapkamat emelése, sőt a hitelezés vártnál lassabb élénkülése és az alappályánál kedvezőtlenebbül alakuló belföldi kereslet akár indokolhatná az alapkamat csökkentését is, ám a jelenleginél szigorúbb monetáris kondíciókra lehet szükség, amennyiben erőteljesebb lesz a költségsokkok begyűrűzése a fogyasztói árakba – ez derül ki a március 28-án tartott ülés szerdán közzétett rövidített jegyzőkönyvéből.

MNO
2011. 04. 06. 12:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik tanácstag arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar monetáris kondíciók alakulása nem független a főbb piacok és különös tekintettel az euróövezet kamatkondícióinak alakulásától. Ezért csökkenthetné a magyarországi monetáris politika mozgásterét az Európai Központi Bank piaci várakozásokat meghaladó mértékű kamatemelési ciklusa, amire az inflációs kockázatok további növekedése esetén kerülhetne sor. A vitát követően az alapkamat tartására vonatkozó javaslatot a hat tanácstag egyhangúlag támogatta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.