Országos hálózattá szélesedett a pénzügyi fogyasztóvédelem

A pénzügyi fogyasztóvédelem országos hálózattá szélesedett Magyarországon – mondta Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnöke szerdán Debrecenben, a helyi pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadó iroda átadásakor rendezett sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 04. 06. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismertetése szerint április 1-jétől nyolc vidéki városban – Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Szegeden, Székesfehérváron és Zalaegerszegen – nyíltak a fogyasztók számára ingyenesen elérhető tanácsadó irodák; a debrecenit és az egrit szerdán hivatalosan is átadták, de húsvétig a többi iroda avatására is sor kerül. Szász Károly hozzátette: évente 200 ezer pénzügyi panasz keletkezik az országban, amelyek nagy része a panaszos és a szolgáltató között közvetlenül rendeződik.

Rácz Róbert hajdú-bihari kormánymegbízott elmondta: az államnak is van felelőssége abban, hogy polgárai pénzügyi biztonságban legyenek, s helyreálljon a bizalmi viszony a pénzügyi szolgáltatók és a polgárok között. A politikus szerint a hatóságok és a civil szervezetek együttműködése hozzájárulhat ahhoz, hogy „a fogyasztók felnőjenek a szolgáltatókhoz”.

Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója arról tájékoztatott, hogy tavaly összesen 110 ezer panaszbejelentés érkezett a hatóságukhoz, amelyek 10 százaléka pénzügyi jellegű volt. Együttműködésük a PSZÁF-fal a fogyasztói tudatosságot is erősíti – fűzte hozzá.

Hajnal Zsolt, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének (FOME) elnöke kifejtette: a vidéki irodákat konzorciumban működtetik két másik civil szervezetettel és a hatóságokkal a megyei kormányhivatalok épületeiben. A nyolc vidéki iroda működtetése az idén 30 millió forintba kerül – tette hozzá az MTI érdeklődésére Szász.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.