Összegyűltek az aláírások

Összegyűltek az új romániai magyar párt hivatalos bejegyeztetéséhez szükséges támogató aláírások – közölte kedden az MTI-vel Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke. Az új párt létrehozását a Tőkés László vezette EMNT kezdeményezte.

MNO
2011. 04. 05. 17:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Toró elmondta, hogy a következő napokban folytatják az aláírásgyűjtést, s ezzel párhuzamosan elkezdik az aláírási ívek ellenőrzését, mivel már összegyűlt a törvény által előírt 25 ezer aláírás. Az ügyvezető elnök nem kívánt konkrét számot közölni. „Pontos adatot csak akkor tudunk mondani, ha megtörtént az aláírási ívek ellenőrzése” – mondta Toró. A párt alapítását kezdeményező bizottság tervei szerint április végéig benyújtják a pártalapításhoz szükséges iratokat az illetékes bukaresti bírósághoz, és remélik, hogy június végéig megszületik a bejegyzést kimondó bírósági döntés.

Toró emlékeztetett arra, hogy a román párttörvény szerint egy új politikai erő bejegyeztetéséhez 25 ezer támogató aláírásra van szükség, de előfeltétel, hogy Bukarestben és legalább 18 megyében, azok mindegyikében legkevesebb 700-an támogassák az új partot. Toró diszkriminatívnak nevezte ezt az előírást, hiszen az Erdélyi Magyar Néppárt az erdélyi magyarság ügyét akarja felvállalni, ezért regionális pártként határozza meg magát, ennek ellenére kénytelen a Kárpátokon túli megyékben is aláírásokat gyűjteni.

Toró az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy ezekben a megyékben nem érték atrocitások az aláírásgyűjtőket, és a mostani ellenőrzések nyomán derül majd ki, hogy végül mely Kárpátokon túli megyék aláírási íveit használják fel a bejegyeztetési eljárás során. Céljuk, hogy minden ív feleljen meg a formai követelményeknek, ne lehessen megtámadni azokat. Közölte, hogy Háromszéken gyűlt össze a legtöbb aláírás, de a besztercei és a szilágysági emberek között is vannak aláírók. Toró szerint ez azt mutatja, hogy vegyes etnikai környezetben is igény van a politikai pluralizmusra, „igazi demokráciát és autonómiát zászlajára tűző párt megjelenésére”. Az Erdélyi Magyar Néppárt a harmadik politikai erő lehet Erdélyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Szász Jenő által vezetett Magyar Polgári Párt (MPP) mellett.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.