Szédületes chilei növekedés

Az egy évvel korábbihoz képest több mint 8 százalékkal nőtt a chilei gazdaság teljesítménye az idei első negyedévben, úgy, hogy márciusban a bővülés üteme már két számjegyű volt – közölte kedden Felipe Larrain pénzügyminiszter.

MNO
2011. 04. 05. 15:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sorozatos természeti csapások ellenére tavaly 5,2 százalékkal emelkedett a chilei GDP. A központi bank adatai szerint az első negyedévben 1,7 százalékos, a másodikban 6,4, a harmadikban 6,9, a negyedikben 5,8 százalék volt a GDP-bővülés üteme. Az erőteljes növekedés fő mozgatója a belső fogyasztás volt, amely 16,4 százalékkal emelkedett 2010-ben az előző évhez képest.

Chilét tavaly számos természeti csapás sújtotta: több földrengés, amelyek közül a szökőárral együtt érkező legerősebb, tavaly februári földmozgás következtében 22,5 milliárd eurónak megfelelő értékű közvetlen kár keletkezett. A szerencsésen végződő augusztusi chilei bányaomlásból a bányászok kimentését az egész világ figyelemmel kísérte. A chilei gazdaság erőteljes bővülése illeszkedik a nagy latin-amerikai gazdaságok növekedésének jelenlegi dinamizmusához.

Nemrégiben már a túlhevülés veszélyére figyelmeztette Latin-Amerikát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója: Dominique Strauss-Kahn szerint a térség több országa is a gazdaság túlhevülésének jeleit mutatja, és a régióban nagy a hitelbuborékok kialakulásának kockázata. A brazil GDP tavaly 7,5 százalékkal nőtt, az előző évi 0,2 százalékos zsugorodást követően; ezt a növekedési ütemet negyed évszázada először érte el a legnagyobb latin-amerikai gazdaság. Az argentin GDP tavaly 9,2 százalékkal bővült, a 2009-es 0,9 százalék után.

Latin-Amerika számos országában a növekedés üteme mostanra visszatért a tényleges potenciálhoz, illetve néhány esetben már túlságosan gyors ütemre váltott – vélekedik az IMF. Egyes közgazdászok ugyanakkor azt várják, hogy az idén a tavalyi 6,1 százalékos összesített latin-amerikai gazdasági növekedés 4,5 százalékra mérséklődik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.