Újabb iratokat adtak át a tragédiáról

Újabb anyagokat adott át Oroszország a lengyel félnek szerdán a Lech Kaczynski néhai lengyel államfő életét kioltó, egy évvel ezelőtti szmolenszki repülőgép-szerencsétlenségről.

MNO
2011. 04. 06. 11:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ceremóniára az orosz legfelsőbb ügyészségen került sor, s mint ott elhangzott, ezúttal 14 kötetnyi iratmásolatot adtak át a lengyel illetékeseknek a kétoldalú jogsegélyegyezmény keretében. Az orosz ügyészség illetékesei elmondták, hogy nyolc megkeresés érkezett Lengyelországból az orosz hatóságokhoz az egyezmény keretében. Ezek többségét az orosz fél már teljesítette, és a többit is teljesíteni fogja.

Az iratok között van számos tanúkihallgatás és helyszíni szemle, az Oroszországban a katasztrófával kapcsolatban folyó bűnvádi eljárás sok jegyzőkönyve, valamint a Szmolenszk melletti Szevernij katonai repülőtérről szóló nagy mennyiségű irat. Korábban már 28 kötetnyi kópiát, egyebek mellett a repülőgép fekete dobozai felvételeinek a leiratait és a repülőtéri diszpécserek kihallgatásainak jegyzőkönyveit is átadták Lengyelországnak.

Az ügyészség felhívta a figyelmet, hogy a teljes vizsgálat során jelen voltak a lengyel fél szakértői is. A Lech Kaczynski lengyel államfőt, hitvesét és hivatalos kíséretét – összesen 96 embert – szállító Tu-154 típusú repülőgép 2010. április 10-én zuhant le közvetlenül a Szmolenszk melletti Szevernij katonai repülőtér mellett leszállás közben. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. Az orosz Államközi Repülésügyi Bizottság (MAK) idén januárban tette közzé végleges jelentését, amely szerint a balesetet a lengyel pilóták azon döntése okozta, hogy a rossz időjárási viszonyok ellenére nem térnek ki egy másik repülőtérre, s ennek oka részben a személyzet kiképzésében keresendő. Lengyelország önálló vizsgálatot folytat az ügyben, s Oroszországban még folyik a büntetőeljárás.

Kaczynski kíséretével Katynba (Katiny) tartott, az 1940-ben ott és a környékén lemészárolt mintegy 20 ezer lengyel hadifogoly és civil emlékhelyén tartandó ünnepségre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.