12 ezer évvel ezelőtt kezdték használni a bányát

Az amerikai kontinens legrégebbi, tizenkétezer éves vas-oxid bányáját fedezték fel a régészek Chilében.

MNO
2011. 05. 21. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Universidad de Chile munkatársa, Diego Salazar által vezetett kutatócsoport az észak-chilei Taltal nevű tengerparti város mellett bukkant rá a negyven méter hosszú földárokra. A bányát a terület első lakói, a Huentelauquen népcsoport tagjai ásták ki, akik kövek, csonthangszerek és valószínűleg ruhák, valamint testük festéséhez használták fel a kitermelt vas-oxidot.

A Current Anthropology júniusi számában megjelent cikk szerint a munkálatok időhossza és kiterjedése jól illusztrálja az ősemberek kultúrájának meglepő összetettségét. „Ebből kiderül, hogy a bányászat egy olyan intenzív munkát igénylő tevékenység volt, amelyhez speciális technikai tudásra és bizonyos szintű, generációról generációra öröklődő szociális együttműködésre volt szükség” – idézte a szakembereket az EurekAlert című tudományos portál.

A becslések szerint nagyjából 700 köbméter, vagyis kétezer tonna kőzetet távolítottak el a bányából. A helyszínen talált faszénen és kagylóvázakon végzett karbon kormeghatározás szerint a bányát 12 ezer évvel ezelőtt kezdték használni, egészen 10 500 évvel ezelőttig működött, majd 4300 éve ismét használták. A kutatók ezenkívül a bánya legelső használói által hátrahagyott több mint 500 kőkalapácsot is találtak.

„A bánya folyamatos, több mint egy évezredes használata azt mutatja, hogy a lelőhelyre és a vas-oxid sajátosságaira vonatkozó ismeretek, valamint a kitermeléshez és az ásványi anyagok felhasználásához szükséges technikai tudás generációról generációra öröklődött a Huentelauquen nép körében, akik ezzel megszilárdították a bányászat ma ismert első alapjait Amerikában” – írták a kutatók. A mostani felfedezést megelőzően egy 4500 éve megnyitott és két évezreden át használt észak-amerikai rézbányáról vélték úgy, hogy az amerikai kontinens legöregebb bányája.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.