15 napon belül ki kell költözniük a kultúrházból

A laskói kultúregyesületnek ki kellett költöznie az ifjúsági otthonnak nevezett kultúrházból, mert a tulajdonos úgy döntött, hogy eladja az épületet – írja az Új Magyar Képes Újság című horvátországi hetilap legutóbbi számában. Az esetleges új kultúrotthon létrehozásáról vitázik a két horvátországi magyar párt.

MNO
2011. 05. 23. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Laskó központjában található egyszintes épületet mintegy három évtizeden át használta kultúrotthonnak a helyi magyar közösség. A dél-baranyai térséget is érintő délszláv háborúk után az első Orbán-kormány újjáépítési segélyéből mintegy 300 ezer kuna (mai árfolyamon mintegy 12 millió forint) jutott az épületre. Ahhoz, hogy a magyar kormány támogatásából a kultúrotthonra költeni lehessen, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) a bellyei járással 15 évre szóló használatbavételi szerződést kellett kötnie, így az épület fenntartója a HMDK lett.

Az ingatlant a második világháború után vették el eredeti tulajdonosától, a német Müller családtól, 1946-tól kezdve a tulajdonjog átszállt Laskó községre, és az évek során több bérlője is volt a helyiségeknek. A hetvenes években kezdték el művelődési házként használni, majd 1985-ben átalakították és felújították.

Hét éve, 2004-ben az illetékes megyei államigazgatási hivataltól végzést kapott a HMDK és a bellyei járás. Az irat szerint az eredeti tulajdonosok 1930-ban született lánya lett az épület új gazdája. A határozat szerint a HMDK-tól mint befektetőtől és az épület fenntartójától a tulajdonos még öt évig nem kaphatta meg az épületet. A HMDK vezetői haladéktalanul felajánlották a tulajdonosoknak, megvásárolják az épületet, hogy az egykor mezővárosi rangú Laskó ne maradjon nagyobb rendezvények megtartására alkalmas épület nélkül. Miután lejárt az öt év, azt is fölajánlották, hogy a bellyei járással közösen megveszik az épületet, de a laskói faluvezetés ezt nem támogatta.

Egy évig bérelte a járás a tulajdonostól az épületet, majd az ingatlan használója, a laskói Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület a napokban levelet kapott, amelyben a tulajdonos 15 napot ad arra, hogy kiköltözzenek az épületből, mivel azt el akarja adni. A HMDK-s járási képviselők többször is javasolták, hogy az épületet vegye meg a járás, és erre a telekre új kultúrotthont építsenek. Másik lehetőségként szóba került a régóta életveszélyes állapotban lévő öreg iskola épületének a megvásárlása is, ahol a laskói labdarúgó-egyesület klubhelyisége és az öltözők is találhatók.

A hetilap szerint Tokai István, a falu polgármestere azt szorgalmazza, hogy a HMDK mellett működő másik horvátországi magyar párt, a Magyar Egyesületek Szövetsége (MESZ) laskói telkének hátsó udvarában épüljön fel az új kultúrotthon.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.